Kryesore

Rregullat, si të punoni dhe të jetoni në Suedi me dokumente. Kush janë profesionet që kërkohen më së shumti

18:15 - 10.08.20 Gazeta Shqiptare

Suedia është një ndër vendet që më së shumti lakmohet nga shqiptarët, por jo vetëm. Nga ana tjetër, vendi skandinav është një ndër më të vështirët për të marrë letrat që ju duhen për të jetuar dhe punuar atje. Më poshtë po ju tregojmë procedurën për marrjen e lejes së punës në Suedi. Nëse po planifikoni të shkoni në Suedi për të punuar, gjëja e parë që duhet të bëni është të zbuloni nëse keni nevojë për një leje pune. Ekzistojnë lloje të ndryshme të lejeve të punës në varësi të vendit nga vjen, sa kohë po planifikoni të qëndroni dhe çfarë lloj pune ju planifikoni të bëni. Shqiptarët duhet të kërkojnë “Informacion për qytetarët jo-BE / EEA”/. Rregulla specifike për profesione dhe vende të caktuara. Nëse tashmë jeni në Suedi, ju duhet një ofertë punësimi për të marrë një leje pune/ Për të marrë një leje pune, së pari duhet të keni një ofertë punësimi në Suedi. Dhe ka kërkesa të veçanta për punëdhënësin tuaj të ardhshëm. Në Agjencinë Suedeze të Migracionit, punëdhënësi juaj i ardhshëm mund të zbulojë se çfarë duhet të bëjnë për të aprovuar lejen tuaj. Ka shumë mënyra për të kërkuar punë në Suedi. Ju mund të drejtoheni te Shërbimi Suedez i Punësimit Publik (Arbetsförmedlingen), në një kompani suedeze të rekrutimit ose direkt në kompaninë për të cilën dëshironi të punoni. Rekrutuesit suedezë zakonisht reklamojnë në suedisht, por është gjithashtu e mundur të gjesh reklama në anglisht. Në faqen e internetit të Shërbimit Publik Suedez të Punësimit, do të gjeni Bankën e Punës (Platsbanken) me mijëra vende të hapura pune në Suedi. Këtu mund të kërkoni listat dhe të krijoni një profil për veten tuaj që ju bën të kërkoni për punëdhënësit që kërkojnë punonjës të rinj.Për Bankën e Punës (në Suedisht)

Në portalin EURES mund të gjeni ndihmë dhe këshilla për të kërkuar punë në BE / EEA / Zvicër. Portali EURES është në dispozicion në të gjitha gjuhët evropiane. Gjeni se si Shërbimi Suedez i Punësimit Publik mund t’ju ndihmojë të gjeni një vend pune. Ka informacione në disa gjuhë. Cilat janë aftësitë dhe aftësitë tuaja profesionale dhe cilat detyra dhe detyra keni pasur? Plotësoni një vetëvlerësim të aftësive tuaja duke plotësuar formularin për profesionin tuaj. Zgjidhni një profesion me perspektivë të mirë për të ardhmen. Në Profesionin Compass (Yrkeskompassen), ju do të gjeni perspektivat e ardhshme për rreth 200 profesione të ndryshme. Ju mund të keni vlerësime të çertifikatave tuaja të huaja në Suedi për të marrë një deklaratë që tregon se çfarë ekuivalenti me gradën tuaj është në sistemin e arsimit Suedez. Kjo e bën më të lehtë për ju dhe punëdhënësin tuaj të mundshëm kur aplikoni për një vend pune. Disa profesione janë të rregulluara me ligj dhe kërkojnë një diplomë specifike, autorizim, licencë ose njohje tjetër zyrtare në mënyrë që ju të jeni në gjendje të praktikoni atë profesion në Suedi. Ju nuk keni nevojë të aplikoni për një leje pune nëse keni një leje qëndrimi të përhershme, keni një leje qëndrimi për të ndjekur një kolegj ose universitet, një leje të veçantë qëndrimi për të punuar si studiues, jeni një azilkërkues dhe kanë një AT-UND (përjashtim nga detyrimi për të mbajtur një leje pune), jeni një qytetar i një vendi të BE-së. Anëtarët e profesioneve të caktuara dhe shtetasit e vendeve të caktuara i nënshtrohen rregulloreve speciale për të punuar në Suedi. Anëtarët e disa profesioneve mund të shkojnë në Suedi dhe të punojnë pa leje për një periudhë të kufizuar kohe. Disa nga punët më të kërkuara në shtetin suedez janë:

Bujqësia, pylltaria dhe peshkimi

Kafshët dhe bimët

Ndërtesat, pronat dhe objektet

Regjistrimi i biznesit dhe taksat

Mbrojtja e të dhënave

Energjia dhe nxjerrja

Mjedisi dhe mbeturinat

Financat, sigurimet dhe ekonomia

Zjarri, armët dhe siguria

Ushqim, pije dhe akomodim

Shëndeti dhe siguria

Kujdesi shëndetësor dhe ilaçet

Inspektimi dhe certifikimi

Drejtësi

Prodhimi dhe siguria e produktit

Hartat dhe fotografia ajrore

Media dhe komunikimi

Shitje me pakicë dhe depo

Shkolla dhe arsimi

Trafiku, transporti dhe turizmi

Gjeni cilat dokumente ju nevojiten dhe aplikoni për të pasur gradën tuaj të shkollës së mesme, aftësimin profesional pas arsimit të mesëm, ose gradën tuaj universitare të vlerësuar dhe njohur nga Këshilli Suedez për Arsimin e Lartë (UHR). Të punosh në Suedi zakonisht nënkupton pagimin e taksës mbi të ardhurat e tua këtu. Çdo rast individual varet nga sa kohë do të punoni këtu. Dhe nëse do të punoni vetëm në Suedi gjatë një periudhe më të shkurtër kohore, ka rëndësi nëse punëdhënësi juaj është suedez apo i huaj. Nëse vini në Suedi për të jetuar dhe punuar për më shumë se një vit, zakonisht ju kërkohet të regjistroheni në Regjistrin Suedez të Popullsisë (folkbokföringsregistret). Pastaj do të merrni një numër identiteti personal (person personal) që do të përdorni në kontaktet tuaja me autoritetet e tjera, sistemin e kujdesit shëndetësor dhe bankat, për shembull. Nëse qëndroni më pak se një vit, ju merrni një numër koordinimi kur regjistroheni në agjencinë tatimore.

 

Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.