Kulturë

Prishtinë, Shkup, Tiranë – bashkim kombëtar ‘pa miratimin’ e BE

09:30 - 25.11.20 Gazeta Shqiptare

Në prag të Ditës së Flamurit, Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave bëhet institucioni i parë i Shqipërisë që ka prani fizike në Kosovë, duke çelur dyert e Këndit Arkivor Prishtinë, si sallë studimi në mjediset e Arkivit të Kosovës.
Çdo studiues dhe qytetar që është i interesuar për të konsultuar dhe shfrytëzuar dokumente që ruhen në Arkivin Qendror Shtetëror, prej kësaj fillimjave, do të ketë mundësi t’i aksesojë dokumentet prej Prishtinës, njësoj sikur të ishte në Tiranë.
Ardit Bido, Drejtor i Përgjithshëm i Arkivave të Shqipërisë, theksoi rëndësinë e unifikimit kulturor të shqiptarëve, larg folklorizmave e përmes integrimit institucional.aassaassasa sasasa assaassa
<
>

“Çdo studiues shqiptar, nëse do të studiojë historinë e Shqipërisë, nuk mund ta studiojë nëse nuk akseson arkivat e Republikës së Shqipërisë dhe arkivat e Republikës së Kosovës, sepse kur vjen fjala për historinë, ne jemi një, një histori kemi të përbashkët, aq më tepër që dokumentacioni deri në vitin ‘45 nuk gjendet në arkivin e Kosovës, mbi Kosovën, gjendet në arkivin shtetëror në Shqipëri. Në këtë kuptim, mesazhi i parë që dua të jap është ky: ne kemi mundësinë që të unifikojmë, larg nacionalizmave dhe folklorizmave dhe larg gjithë formave të tjera ashtu siç duhet të bëjnë institucionet serioze, duke hapur një kënd arkivor në rastin konkret të Arkivit Shqiptar në Republikën e Kosovës”, – tha ai.
Bedri Zyberaj, Kryeshefi i Agjencisë së Arkivave të Kosovës, theksoi se, duke hapur këndin shqiptar në arkivin e Kosovës, po arrihet njësimi i shërbimeve që arkivat u ofrojnë në këtë rast hulumtuesve dhe studiuesve. “Ne po u krijojmë mundësi që ata të kursejnë kohë, të kursejnë mjete dhe për shkak se dy arkivat tona ua kanë sjellë studiuesve, e sidomos hulumtuesve nga Kosova, më afër shërbimin për gjithë dokumentacionin e shumtë që gjendet në arkivin e shtetit shqiptar”.
Hulumtuesit nga sot e tutje nga Kosova do të kenë të njëjtën mundësi për të bërë hulumtim, për të marrë dokumentet që iu duhen, që konsiderojnë se janë në interes, tamam si të ishin në mjediset e arkivit të Tiranës”, – tha ai.
Procedura e regjistrimit në sallën e studimit në ato qytete ku janë hapur, mund të kryhet edhe nga kompjuteri personal, jashtë sallës, në adresën: katalogu.arkivat.gov.al.
Pas aprovimit që kryhet brenda 1 dite pune, aplikanti përmes postës elektronike do të pajiset me një fjalëkalim për të hyrë në Këndin Arkivor në qytetin e tij.
Pas kryerjes së regjistrimit, studiuesi apo qytetari mund të porosisë nga kompjuterët e sallës dosjet apo dokumentet që i nevojiten. Dosjet e porositura do t’i shërbehen në ditën e përzgjedhur prej tij në sistem dhe do t’i ketë në dispozicion për 5 ditë pune, ditë gjatë të cilave mund të punojë me to.
Këndi Arkivor Prishtinë hapet pas këndeve në Gjirokastër dhe në Shkup. DPA-ja synon të çelë salla studimi në 100 qytete, kudo ku frymon shqiptaria.

Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.