Opinion-Komente

Diaspora do votojë!

08:03 - 22.02.21 Fatos Çoçoli

Pak ditë më parë, Këshilli Koordinues i Diasporës i dërgoi një letër të hapur Kryetarit të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Presidentit të Republikës, Kryeministrit dhe kryetarëve të  partive kryesore politike tek ne. I kërkoi me këmbëngulje të ndihmonin të kalohej ngërçi i krijuar me procedurat për regjistrimin e përfaqësuesve të diasporës për votim. Ky këshill u krijua me vendim të Këshillit të Ministrave në qershor 2018, si një strukturë lobuese dhe këshilluese për interesat e komuniteteve të diasporës sonë. Ka në përbërje personalitete të diasporës sonë, njerëz shumë aktivë, me kontribute dhe me peshë në opinionin e komuniteteve të saj. Këshilli përbëhet nga 3 përfaqësues nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës, 6 përfaqësues nga vendet kryesore të Bashkimit Europian, 2 përfaqësues nga Britania e Madhe, 2 përfaqësues nga Kanadaja, 1 përfaqësues nga Turqia dhe 1 përfaqësues nga Australia. Çështja e të drejtës së votës së diasporës ka qenë rregullisht përparësia absolute e të gjithë grupeve të interesit në Diasporë. Me krijimin e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve(KQZ), Këshilli Koordinues i Diasporës ka marrë pjesë aktive në procesin e realizimit të votës së diasporës për zgjedhjet e 25 prillit 2021. Ka dhënë ndihmë në konsultimet me grupin e punës të KQZ-së, me propozime dhe zgjidhje konkrete për finalizimin e kuadrit ligjor. Në letrën e 15 shkurtit, ky këshill konstaton zvarritje dhe mungesë vullneti për realizimin e votës së diasporës. Ai nuk pajtohet me vonesat e shkaktuara dhe përmes kësaj letre i fton pritësit e letrës në një takim virtual, me qëllim zhbllokimin e ngërçit. Nuk dihet nëse ky takim do të mbahet apo jo, por një gjë dihet e sigurtë. Diaspora do të votojë! Ambasadat tona, sidomos në Greqi dhe Itali po shpërndajnë me qindra pasaporta çdo javë. Shifra 900 të regjistruar nga diaspora është një numër i një momenti të dhënë një javë më parë. Tani të regjistruarit janë me mijëra. Deri në fund të marsit do të shkojnë pa frikë, me këtë ritëm, në 50-60 mijë të regjistruar për të votuar. Votimi i diasporës është realitet tashmë dhe nuk mund të mbytet në djep nga asnjë parti e jona politike. Ai vetëm do i bëjë mirë jetës sonë politike, shoqërore dhe ekonomike. Me votën e përfaqësuesve të diasporës vjen mendimi i pjekur social dhe politik. Baraspeshimi dhe përgjegjshmëria që ne këtu na mungon aq shumë. Vjen demokratizimi i jetës së vendit, perëndimizimi i tij(nga 1.6 milionë qytetarët jashtë vendit, 96 për qind e tyre jetojnë në demokracitë e Perëndimit). Përfaqësuesit e diasporës kanë më shumë kapacitete se në ne këtu, për shkak të mundësive në vendet ku punojnë, jo aftësive. Diaspora është komuniteti ynë qytetar më i hapur si mendësi. Ajo nuk e shet kurrë votën. Diaspora ka aftësinë të largojë paranë kriminale nga politika, gjë që nuk e kanë bërë në dy dekada e gjysmë partitë tona. Ajo na afron më shumë me partnerët dhe organizmat ndërkombëtare. Mjafton të shikojmë ndikimin e jashtëzakonshëm pozitiv që diasporat përkatëse sollën në Itali, Rumani, Kosovë dhe kudo. Votimi i saj rrit ndjeshëm interesimin e dhjetëra mijëra sipërmarrësve të diasporës në zhvillimin ekonomik të vendlindjes. 25 prilli do të jetë një festë e angazhimit të plotë të diasporës sonë jo vetëm nëpërmjet dërgesave të parave(remitancave) në jetën e vendit(sikurse ka ndodhur tre dekada tashmë), por edhe si faktor i qeverisjes më të mirë dhe më të përgjegjshme në Shqipëri. Gati gjysma e popullsisë (1.6 milionë) që jeton jashtë atdheut, ka të drejtën kushtetuese, legjitime dhe jetike të ndihet pjesë e dheut amë. Të marrë pjesë në organizimin e tij politik, shoqëror, pse tashmë prej 3 dekadash po merr pjesë shumë fort në jetën ekonomike, nëpërmjet remitancave që dërgon. Por mund të marrë pjesë edhe më shumë, nëse do të shohë peshën e votës së vet. Tani nis një garë me kohën, që kërkon një fushatë të pashoqe informimi dhe komunikimi me përfaqësuesit e Diasporës. Po e bëjnë këtë strukturat shtetërore të ngritura nga ministri i Shtetit për Diasporën, Pandeli Majko. Por nevojitet ndihma e çdo media të përgjegjshme të vendit, të cilat në mënyrë digjitale si portale dhe transmetime në ‘Youtube’ e ‘Facebook’ ndiqen me kërshëri e mall nga qindra mijëra përfaqësues të Diasporës në Itali, Greqi, Gjermani, Britani e Madhe, SHBA, Kanada e deri në Australi. 25 prilli do të jetë një shndërrim shumë i dëshiruar, një emancipim konkret dhe tejet i fortë i vetëdijes sonë kombëtare dhe ndërgjegjes shoqërore, pse ka shumë gjasa që diaspora të votojë edhe, pse jo, me njëqind mijë votues. Dhe diaspora do të votojë!Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.