SHËNDET

10 zakone higjienike që shkatërrojnë shëndetin tonë

11:49 - 26.02.21 gsh
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Shumica prej nesh janë të sigurt se e bëjnë gjithçka si duhet. Por e vërteta është se ne bëjmë gabime të cilat na kushtojnë shëndetin. Më poshtë ne ju kemi sjellë disa nga zakonet tona të përditshme, që fshehtas dëmtojnë shëndetin.




1. Lënia e enëve në lavaman

Lavamani është një mjedis i përsosur për bakteret, prandaj gjithmonë sapo të përfundoni së ngrëni, lani enët menjëherë.

2. Larja e duarve me ujë të nxehtë

Disa studiues thonë se nxehtësia e ujit nuk ndikon në vrasjen e mikrobeve. Koha e larjes së duarve është e rëndësishme. 5 sekonda nuk vrasin asnjë mikrob, ndërsa 30 sekonda po. Duke larë duart shpesh në ujë të nxehtë, ju zvogëloni funksionet mbrojtëse të lëkurës dhe mund të keni acarim ose dermatit, informon abcnews.al.

3. Stërvitja me make-up

Ndonjëherë nxitojmë nga zyra në palestër, duke harruar të heqim makijazhin ndërsa stërvitemi. Mbase nuk ju duket një problem, por lëkura ka nevojë të marrë frymë dhe të pastrohet vetë. Makeup-i bllokon poret dhe si rezultat mund të keni probleme me lëkurën.

4. Përdorimi i tharëses së duarve

Fakti që ne nuk prekim tharësen me duar është thjesht një iluzion pastërtie. Në fakt, tharëse e duarve kapin shumë baktere dhe i përhapin ato përmes rrjedhës së ajrit, të cilat mund të futen në mushkëri, lëkurë ose trupin e dikujt. Letrat e thata janë më higjienike dhe efikase në pastrimin e duarve, informon abcnews.al.

5. Përdorimi më shumë se një herë i qeseve ushqimore

Një qese e përdorur më shumë se një herë ka 99.9% më shumë mikrobe, sidomos nëse ushqimi ka qenë i lëngshëm. Përpiquni që të përdorni vetëm njëherë qeset e pazarit.

6. Prerja e mishit dhe perimeve në të njëjtën dërrasë

Sipas biologëve, dërrasa prerëse përmban 200 herë më shumë baktere sesa një tualet. Prandaj nuk është e sigurt për të prerë gjërat e ndryshme aty. Zgjidhja është të përdorni një për produktet e mishit dhe një tjetër për perimet, informon abcnews.al.

7. Përdorimi i ekspresit në zyrë

Ekspresi i kafesë është një mjedis i përshtatshëm për lloje të ndryshme bakteresh. Më shumë baktere ka ekspresi i kafesë në zyrë, sesa doreza e banjës në shtëpi. Për të mbrojtur shëndetin lajeni atë sa më shpesh të jetë e mundur, me ujë të nxehtë.

8. Mbajtja e telefonit në çantë

Çanta është një mjedis me shumë mikrobe për shkak të gjërave që mbajmë në të. Është më mirë ta mbani telefonin në xhep dhe ta pastroni shpesh me letër të larguar, informon abcnews.al.

9. Larja e rrobave të dimrit në pranverë

Rrobat e dimrit duhet t’i lani shumë shpesh, edhe nëse nuk i vishni sepse grumbullojnë mikrobe. Specialistët rekomandojnë larjen e kapelave, shamive dhe dorezave një herë në 1-2 javë. Këto artikuj veshjesh kontaktojnë gojën dhe hundët tona mjaft shpesh. Ata grumbullojnë mikrobe dhe sistemi ynë imunitar mund të dobësohet nëse ka kontakte të vazhdueshme.

10. Shkrirja e ushqimit në temperaturën e dhomës

Ne rrallë mendojmë për mënyrën sesi temperatura e mjedisit dhe shpejtësia e shkrirjes ndikojnë në cilësinë e ushqimit. Lënia e mishit dhe peshkut në një tas direkt në një tryezë është e dëmshme. Në mënyrë që të mos shumohen mikrobet, është më mirë të lini mish dhe peshk të shkrijnë në frigorifer.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.