SHËNDET

Afërsisht 15% e popullsisë është e prekur nga ankthi! Si ndihmon gjumi në përpunimin e emocioneve? (STUDIMI)

11:02 - 21.05.22 Gazeta Shqiptare
GSH APP Get it on Google Play

Studiuesit në Departamentin e Neurologjisë të Universitetit të Bernës dhe Spitalin Universitar të Bernës identifikuan se si truri trigon emocionet gjatë gjumit në ëndrra për të konsoliduar ruajtjen e emocioneve pozitive, ndërkohë që zvogëlon konsolidimin e atyre negative.
Puna zgjeron rëndësinë e gjumit në shëndetin mendor dhe ofron rrugën drejt strategjive të reja terapeutike. Gjumi i lëvizjes së shpejtë të syve (REM ose paradoksal) është një gjendje gjumi unike dhe misterioze gjatë së cilës ndodhin shumica e ëndrrave së bashku me përmbajtje intensive emocionale. Si dhe pse riaktivizohen këto emocione është e paqartë. Korteksi paraballor integron shumë nga këto emocione gjatë zgjimit, por duket paradoksalisht i qetë gjatë gjumit REM.

“Qëllimi ynë ishte të kuptonim mekanizmin themelor dhe funksionet e një fenomeni të tillë befasues”, thotë Prof. Antoine Adamantidis nga Departamenti i Kërkimeve Biomjekësore (DBMR) në Universitetin e Bernës dhe Departamenti i Neurologjisë në Inselspital, Spitali Universitar i Bernën.

Përpunimi i emocioneve, veçanërisht dallimi midis rrezikut dhe sigurisë është kritik për mbijetesën e kafshëve. Tek njerëzit, emocionet tepër negative, të tilla si reagimet e frikës dhe gjendjet e ankthit, çojnë në gjendje patologjike si Çrregullimi i Stresit Post-Traumatik (PTSD). Në Evropë, afërsisht 15% e popullsisë është e prekur nga ankthi i vazhdueshëm dhe sëmundje të rënda mendore.

Grupi hulumtues i kryesuar nga Antoine Adamantidis tani po ofron njohuri se si truri ndihmon në përforcimin e emocioneve pozitive dhe dobësimin e emocioneve shumë negative ose traumatike gjatë gjumit REM. Ky studim është publikuar në revistën Science.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.