LIFE STYLE

5 ushqimet që nuk duhen futur kurrë në ngrirje

21:19 - 20.06.22 Gazeta Shqiptare
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Ngrirja është një mënyrë shumë e përshtatshme dhe e lehtë për të ruajtur ushqimin, për të pasur gjithmonë diçka për të gatuar në shtëpi, por edhe për të kursyer para. Megjithatë, jo të gjitha materialet janë të përshtatshme për t’u futur në frigorifer.




Le t’i hedhim një sy ushqimeve që mbajmë në frigorifer dhe nuk duhet t’i vendosim kurrë në ngrirje.

Vezët

A keni vënë re ndonjëherë se vezët zakonisht nuk gjenden në seksionin e ushqimeve të freskëta të supermarketeve? Pra, nuk duhet të mendoni t’i vendosni në frigorifer. Nëse i ngrini të tëra, temperatura e ulët do të shkaktojë çarje në lëvozhgë dhe më pas veza do të prishet. Por ajo që mund të bëni është të ngrini të bardhat e vezëve. Kjo është një teknikë që përdoret gjerësisht në ëmbëlsirat.

Perime dhe fruta të pasura me ujë

Pjepër, shalqi, domate, kastravec… Të gjitha këto janë shumë të pasura me ujë dhe nuk duhen futur në ngrirje. Si marule dhe sallata të tjera jeshile. Pas shkrirjes, ato humbasin strukturën dhe shijen e tyre. Nëse keni fruta dhe perime që nuk dëshironi t’i prishni, mund të bëni smoothie të shëndetshme ose reçel frutash dhe supa me perime që mbahen në frigorifer dhe ofrojnë një vakt të shpejtë dhe të lehtë.

Karotat, selinonë, brokolin dhe bizelet mund t’i ruani edhe në ngrirje, në thasë të posaçme ushqimore, nëse i gatuani fillimisht në ujë të vluar për 5 minuta (duke zbardhur). Do t’i lini të ftohen shumë mirë dhe më pas mund t’i ruani.

Djathëra të freskët dhe të butë

Djathërat e freskët (gjizë, rikota, djathi i dhisë, djathi barishtor, etj.) dhe djathërat e butë, si mocarela dhe brie, sigurisht që nuk mund të ngrihen. Për shkak se ato përmbajnë shumë ujë, temperatura e ulët do të ndryshojë strukturën dhe shijen e tyre dhe ato fjalë për fjalë nuk do të hahen.

Patatet

Patatet, ashtu si rrepkat, nuk duhen vendosur në ngrirje sepse humbasin lëndët ushqyese dhe përkeqësohet struktura. Mënyra më e mirë për të ruajtur patatet është t’i ruani në një dollap të errët, larg nga nxehtësia.

Majonezë dhe krem ​​pastiçerie

Majoneza që keni bërë duhet të konsumohet brenda pak ditësh nga frigoriferi. Nëse e vendosni në ngrirje, do të humbasë cilësinë dhe shijen dhe nuk do të hahet. E njëjta gjë vlen edhe për kremrat e ëmbëlsirave.

Më e rëndësishmja!

Asnjëherë dhe për asnjë arsye nuk duhet të vendosim në frigorifer një ushqim që e kemi shkrirë tashmë. Ekziston një rrezik serioz i infeksionit. Për këtë arsye duhet të gatuajmë të gjithë sasinë e ushqimit që kemi shkrirë. Është një ide e mirë të ruani pjesë të vogla të ushqimit në frigorifer, në mënyrë që të përdorim saktësisht sasinë që na nevojitet çdo herë.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.