BOTA

Dieta/ Çfarë duhet të hani më shumë për të “humbur” yndyrë dhe jo muskuj

20:56 - 25.06.22 Gazeta Shqiptare
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Në përpjekjen për të humbur peshë, një rol të rëndësishëm luan arritja e djegies së yndyrës dhe jo e masës muskulore. Kjo është arsyeja pse, sipas një studimi të ri nga Universiteti Rutgers, rritja e proteinave në vakte gjatë dietës është një mënyrë për të parandaluar humbjen e muskujve.




Në mënyrë të veçantë, edhe një rritje e vogël e marrjes së proteinave të dietologëve, nga 18% në 20%, mjafton për të zgjedhur më saktë ushqimet që do të konsumojnë, sipas të dhënave të analizuara. Përveç kësaj, një përfitim tjetër ishte ulja e masës së dobët trupore që shpesh lidhet me humbjen e peshës. Studimi u botua në Obesity.

Zakonisht planet dietike fokusohen në kufizimin e kalorive dhe jo në cilësinë e ushqimit të konsumuar dhe shpesh individët reduktojnë marrjen e ushqimeve të vlefshme që përmbajnë zink dhe hekur.

“Vlen të përmendet se një ndryshim kaq i vogël në dietë u shoqërua me konsum më të madh të perimeve jeshile dhe konsum të reduktuar të sheqerit të shtuar”, shpjegon Sue Shapses, autore e studimit dhe profesoreshë e të ushqyerit në Shkollën e Shkencave Mjedisore dhe Biologjike (SE)Rutgers .

Rritja e proteinave është shoqëruar me përfitime shëndetësore, por marrëdhënia midis marrjes së proteinave dhe cilësisë së dietës nuk është hulumtuar gjerësisht.

Përfitimet e rritjes së proteinave

Studiuesit panë të dhënat nga më shumë se 200 burra dhe gra midis moshës 24 dhe 75 vjeç, të cilët morën pjesë në provat klinike në Universitetin Rutgers. Pjesëmarrësit, në varësi të indeksit të masës trupore, i përkisnin kategorive të obezëve ose mbipeshës dhe ndoqën një dietë me një deficit prej 500 kalorish së bashku me këshilla ushqyese për gjashtë muaj.

Nën drejtimin e ekspertëve dhe bazuar në udhëzimet e Akademisë së Ushqyerjes dhe Dietologjisë dhe Shoqatës Amerikane të Diabetit, individët konsumonin 18% të marrjes së tyre kalorike të proteinave pa yndyrë, të tilla si shpendët, mishi i kuq i papërpunuar, peshku, bishtajoret dhe laktoza. Pjesa tjetër e kalorive të tyre në fruta, perime dhe drithëra. Në mënyrë të ngjashme, ata nuk duhet të konsumojnë yndyrna të ngopura, drithëra të përpunuara, sheqer dhe kripë.

Më pas ata u ndanë në dy grupe: ata që morën më pak proteina (18% e kalorive totale) dhe ata me proteina më të larta (20% e kalorive totale).

Sipas gjetjeve të studimit:

Pjesëmarrësit në të dy grupet humbën të njëjtën peshë – rreth 5% – gjatë një periudhe gjashtëmujore.

Njerëzit në grupin me marrjen më të lartë të proteinave në përgjithësi zgjodhën ushqime më të shëndetshme në grup, duke rritur marrjen e perimeve të gjelbra dhe duke kufizuar sheqerin dhe drithërat e tyre të përpunuara.

Pjesëmarrësit në grupin me marrjen më të lartë të proteinave e ruajtën më mirë masën e tyre të dobët të muskujve.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.