LAJMI I FUNDIT

Dy mënyra se si jeta në Mars mund të ‘fshihet’ nga shkencëtarët!

13:29 - 04.07.22 Gazeta Shqiptare
GSH APP Get it on Google Play

Mundësia e jetës aliene në Mars është një temë që ka mahnitur astronomët për dekada të tëra. Por, me gjithë përpjekjet më të mira të komunitetit shkencor, megjithatë, asnjë provë e jetës së kaluar apo të tashme nuk është gjetur në Mars.
Megjithatë, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se nuk është aty, kanë përfunduar shumë ekspertë. Mund të ketë disa mënyra që provat e jetës aliene në Mars mund të na shmangin.

Jeta mund të fshihet nën sipërfaqe

Një studim i fundit ka treguar se ne duhet të shikojmë më thellë nën sipërfaqen e Marsit për të gjetur gjurmë të jetës.

Kjo për shkak se çdo dëshmi e aminoacideve të mbetura nga një kohë kur Marsi mund të ketë qenë i banueshëm ka të ngjarë të varroset të paktën 6.6 metra nën tokë.

Shkencëtarët kërkojnë për aminoacide për shkak të rolit të tyre në formimin e jetës siç e njohim ne, sipas Institutit Kërkimor Scripps.

Aminoacidet, të cilat mund të krijohen nga jeta dhe nga kimia jo-biologjike, janë një komponent kyç në ndërtimin e proteinave thelbësore për jetën.

Dhe për shkak se Marsit i mungon një fushë magnetike, sipërfaqja e tij i nënshtrohet shumë rrezatimit kozmik që shkatërron aminoacidet.

“Rezultatet tona sugjerojnë se aminoacidet shkatërrohen nga rrezet kozmike në shkëmbinjtë e sipërfaqes së Marsit dhe regolit me ritme shumë më të shpejta se sa mendohej më parë. Misionet aktuale të roverit në Mars zvogëlohen në rreth dy inç (rreth pesë centimetra). Në ato thellësi, do të duheshin vetëm 20 milionë vjet për të shkatërruar plotësisht aminoacidet.”, tha Alexander Pavlov i Qendrës së Fluturimeve Hapësinore të NASA-s Goddard në Greenbelt, Maryland.

Në dritën e këtij hulumtimi të ri, kërkohet një strategji e re kur shponi sipërfaqe të cekëta me rovera si Perservenace ose Curiosity.

Jeta mund të ekzistojë në mënyra që ne ende nuk i njohim

Shkencëtari i NASA-s Dr. Moogega Cooper diskutoi me Talks në Google në prill për jetën në Mars. Kur u pyet nëse ajo mendonte se Marsi kishte apo kishte dikur jetë, përgjigja e Cooper ishte pozitive.

Ajo tha: “A ka ekzistuar uji në Mars? Po. A ka Marsi ndonjë kimi interesante që mund të ketë strehuar ose mbajtur jetë? Po.”Pamjet e NASA-s kapin “derën”, frymëzojnë teoritë e jetës në Mars

Vetëm për këto arsye, Cooper nënkupton që ne nuk mund të përjashtojmë që dikur ka ekzistuar jeta në Planetin e Kuq. NASA gjithashtu nuk e ka përjashtuar plotësisht që ka jetë në Mars ose planetë të tjerë. Mund të jetë thjesht jeta që ne ende nuk e kuptojmë.

Cooper vëren se mikrobet në Tokë mund të ekzistojnë në mjedise jashtëzakonisht të ashpra dhe e njëjta gjë mund të thuhet për Marsin.

Nëse gjejmë jetë, puna tjetër e Cooper do të ishte të sigurohet që Toka të jetë e sigurt kur një mostër e saj të kthehet këtu.

Ajo shpjegoi për Talks në Google: “Një ditë ne shpresojmë të sjellim mostrat përsëri në planetin tonë dhe ju duhet të keni të njëjtin konsideratë.  /Thesun


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.