AKTUALITET

Pamje nga Brukseli: Shqipëria përqafon një agim të ri energjetik

17:19 - 04.07.22 Gazeta Shqiptare
GSH APP Get it on Google Play

Shqipëria ka nisur ndërtimin e një termocentrali diellor që do të jetë më i madhi në rajon sapo të përfundojë. Ai do të ndihmojë vendin e Ballkanit Perëndimor të menaxhojë burimet e tij të mëdha hidroenergjetike, të cilat po bëhen më të pasigurta për shkak të ndryshimeve klimatike.
Pjesa më e madhe e energjisë elektrike në Shqipëri prodhohet duke përdorur hidrocentralet e prodhuara nga rrjeti i digave përgjatë lumenjve të saj malorë. Pjesa tjetër e energjisë vjen nga era, dielli dhe elektronet e importuara.

Megjithatë, statistikat për energjinë e përgjithshme janë shumë më pak mbresëlënëse, pasi më shumë se 60 për qind e kërkesës plotësohet nga lëndët djegëse fosile si nafta dhe gazi. Por qeveria aktuale ka plane të mëdha për ta ndryshuar këtë, pjesërisht e nxitur nga rritja e vazhdueshme e çmimeve dhe lufta e Rusisë kundër Ukrainës.

Shqipëria gëzon orët më të shumta me diell nga çdo vend në Evropë, kështu që është e vendosur në mënyrë ideale për të shfrytëzuar fuqinë e diellit. Javën e kaluar, kryeministri Edi Rama vuri gurthemelin e një termocentrali të ri diellor 140 megavat.

Firma franceze Voltalia – e cila ka instaluar më shumë se 1 gigavat energji të pastër në 20 vende të ndryshme, me 10 GW më shumë në tubacion – po ndërton centralin dhe planifikon ta bashkojë atë me rrjetin shqiptar deri në vitin 2023.

Panelet diellore do të jenë në gjendje të gjenerojnë energji të mjaftueshme për 220,000 shtëpi – domethënëse për një vend me vetëm 2.8 milionë banorë – dhe elektronet e pastra do të kursejnë gati 100,000 ton CO2 çdo vit. Kjo është rreth 10 për qind e emetimeve industriale të Shqipërisë.

Por ndoshta më e rëndësishmja se kaq, termocentrali i ri do të ndihmojë Shqipërinë të zgjidhë një defekt të madh me sistemin ekzistues të energjisë së pastër dhe dobësitë e ndërtuara në burimet e saj hidroenergjetike.

Shqipëria është në një brez të nxehtë të vërtetë të viteve të thata, ku reshjet kanë qenë nën nivelet e nevojshme për të rimbushur rezervuarët që ndodhen pas digave të saj. Kapaciteti gjenerues i energjisë ka rënë me rreth 10 për qind si rezultat.

Kjo është arsyeja pse qeveria po planifikon një digë të re 210 MW për t’i shtuar 1350 MW hidroenergjisë ekzistuese. Projekti prej gjysmë miliardë eurosh jo vetëm që do të shtojë kapacitet shtesë, por do të jetë në gjendje të menaxhojë edhe nivelet e ujit të pjesës tjetër të rrjetit.

Kjo do të thotë se Shqipëria do të jetë në gjendje të ruajë furnizimin e saj me ujë për përdorim kur është më e nevojshme, gjatë muajve të pikut të verës kur ka më pak reshje dhe kërkesa për energji rritet për shkak të ajrit të kondicionuar.

Megjithatë, më shumë diga mund të bëjnë shumë. Nëse ndryshimi i klimës vazhdon të prishë normat e gjenerimit të energjisë, siç ka qenë në rastin e Francës ku flota e saj bërthamore është ndikuar nga mungesa e ujit ftohës, do të nevojiten opsione të tjera.

Këtu impianti i ri diellor do të futet në përzierjen energjetike të Shqipërisë shumë komode. Një tjetër impiant – i ndërtuar gjithashtu nga Voltalia – do të hyjë në internet në vitin 2024 dhe do të injektojë 100 MW energji shtesë në rrjet.

Shqipëria jo vetëm që po përpiqet të përdorë burimet e saj natyrore për të luftuar rritjet e çmimeve, varësinë nga energjia dhe ndërprerjet e planifikuara, por po përpiqet të bëjë që menaxhimi i energjisë së prodhuar nga këto burime të funksionojë me efikasitet.

Kjo është arsyeja pse sipas kushteve të marrëveshjes me Voltalia, pjesa e luanit të energjisë elektrike të prodhuar nga të dy objektet do të blihet nga operatori publik shqiptar dhe pjesa tjetër do t’i shitet sektorëve privatë me kontrata afatgjata.

Nëse ndërtimi shkon siç është planifikuar, atëherë ky lloj rregullimi mund të krijojë një rreth të virtytshëm të projekteve të energjisë së pastër. Në një rajon ku pagat mesatare janë shumë më të ulëta, energjia e lirë nuk është asgjë për t’u nuhatur.

Energjia diellore do të ndihmojë gjithashtu në balancimin e ambicieve hidroenergjetike të Shqipërisë me detyrimet e saj mjedisore. Aktivistët e gjelbër duan që qeveria të mbështetet më pak te digat, për shkak të ndikimit të tyre në ekosistemet e lumenjve.

Duke pasur parasysh varësinë e tij nga hidrocentralet, shumica e digave do të mbeten, por të paktën përgjatë një lumi, nuk do të jetë kështu. Në qershor, qeveria e Ramës njoftoi se lumi Vjosa do të shndërrohej në një park natyror, duke bllokuar në fakt çdo zhvillim të digës në të ardhmen.

Si pjesë e një ekipi me kompaninë amerikane të veshjeve të jashtme Patagonia, Shqipëria do ta transformojë lumin – i konsideruar si një nga rrugët e fundit ujore të vërteta të egra të Evropës – në një zonë të mbrojtur. Aktivistët shpresojnë se ai mund të përsëritet në lumenj të tjerë në Evropë.

Tashmë ekzistojnë diga në disa nga degët e Vjosës dhe ka disa plane paraprake për zhvillimin e hidrocentraleve në lumë. Qeveria ende nuk ka sqaruar se çfarë do të ndodhë me ato projekte të veçanta.

Shqipëria nuk ka një buxhet të madh për të luajtur, pasi është një nga vendet më të varfra në Evropë, por tani ka një fije të vogël shprese në horizont: anëtarësimi në BE.

Bisedimet me Brukselin për t’iu bashkuar klubit – dhe për të përfituar nga shpërblimet financiare që vijnë me anëtarësimin – nuk kanë filluar sepse pasuritë e Shqipërisë kanë qenë të lidhura me ato të Maqedonisë së Veriut fqinje.

Shpresat maqedonase janë shkatërruar deri më tani nga Bullgaria, e cila ka kundërshtuar disa pjesë të kushtetutës së fqinjit të saj, duke përmendur mosmarrëveshjet historike si arsye për të vënë veton e saj. Por një kompromis i ri i shkruar nga Franca mund të zhbllokojë së shpejti këto negociata për të dy kombet.

Anëtarësimi i plotë ka të ngjarë të jetë ende vite larg, por përparimi do të sjellë siguri, e cila do të tërheqë investime. Nëse kjo është etiketuar me reformat e qeverisë, atëherë kjo do të përshpejtojë procesin e pranimit.

Basti i Shqipërisë për energjinë diellore mund të paguhet në një mënyrë të madhe.

Sam Morgan


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.