AKTUALITET

A qëndron frika e trafikimit pas numrit të madh të grave shqiptare që marrin azil në Mbretërinë e Bashkuar? Historitë e frikshme në dosjet e shtetit

13:24 - 26.11.22 E.D
GSH APP Get it on Google Play

Shqiptarët janë grupi më i madh kombëtar i emigrantëve që aktualisht hyjnë në Angli – dhe 86 për qind e azilkërkuesve të suksesshëm të rritur nga shteti ballkanik janë gra.
Burrat nga Shqipëria kanë shumë më pak gjasa që pretendimet e tyre të pranohen. Ata përbëjnë 14 për qind të mbetur.

Më shumë se 7700 azilkërkues shqiptarë kanë aplikuar për leje qëndrimi në Britaninë e Madhe, krahasuar me vetëm deri në 20 aplikime në shtetet e BE-së, tregojnë të dhënat e fundit.

Pse shqiptarët janë grupi më i madh në sistemin e azilit?

Rritja e azilkërkuesve shqiptarë është më e madhe se për kombësitë e tjera. Në gjysmën e parë të vitit 2022, shqiptarët përbënin 16 për qind të të gjithë azilkërkuesve, nga 7 për qind në 2018.

Dan O’Mahoney, komandanti i ruatjes sw kufijwve detar, i tha së fundmi Komitetit të Punëve të Brendshme të Mbretërisë së Bashkuar se kontrabandistët e kishin bërë më të lehtë kalimin e Kanalit dhe se shumë burra shqiptarë vepronin në bandat kriminale.

“Ka pak prova në domenin publik për të shpjeguar pse shqiptarët po kërkojnë azil në Angli në numër më të madh në këtë moment të caktuar kohor”, tha ai.

Në një raport të kësaj jave, grupi i ekspertëve Observatori i Migracionit, tha se flukset e migracionit janë të vështira për t’u parashikuar dhe migrimi i azilit veçanërisht, citon The National News.

“Një gamë e gjerë faktorësh ndikojnë në numrin e azilit, duke përfshirë ngjarjet gjeopolitike, rrjedhat e informacionit dhe rrjetet”, thuhet në raport.

“Hulumtimi akademik zakonisht ka sugjeruar se politika nuk është shkaku kryesor i ndryshimeve në aplikimet për azil. Por rritja e azilkërkuesve shqiptarë në Angli është kështu relativisht e pazakontë kur krahasohet me përvojën e vendeve anëtare të BE-së.

Nga viti 2017 deri në vitin 2021, numri i azilkërkuesve shqiptarë u rrit nga rreth 1900 në më shumë se 5100.

Observatori i Migracionit parashikon se shifrat pritet të jenë sërish më të larta këtë vit pasi të dhënat e fundit për gjysmën e parë të 2022 zbuluan se më shumë se 4700 shtetas shqiptarë kanë aplikuar tashmë për azil deri më tani.

A ndikojnë ligjet e Mbretërisë së Bashkuar për trafikimin në rezultatin e pretendimeve?

Në vitin deri në qershor, 86 për qind e shqiptarëve që morën miratimin për të qëndruar në Angli ishin gra.

Gjatë dy viteve të fundit, përqindja e azilkërkuesve shqiptarë që janë meshkuj është rritur, nga 70 për qind në tremujorin e dytë 2019 në 91 për qind në tremujorin e dytë të këtij viti.

Vetëm një në tetë kërkesa për azil nga burrat shqiptarë aprovohet, një shifër shumë më e ulët që sugjeroi një raport nga Observatori i Migracionit me bazë në Oksford, do të thotë se panelet në Mbretërinë e Bashkuar po favorizojnë gratë për shkak të frikës se ato janë trafikuar.

“Shumë azilkërkues shqiptarë mendohet se janë viktima të trafikimit”, tha ai.

“Një artikull i kohëve të fundit nga avokatja e imigracionit Irene Tsherit argumenton se kërkesat nga aplikantët shqiptarë shpesh aprovohen mbi bazën se ata janë trafikuar dhe se vendimmarrësit në Mbretërinë e Bashkuar për azilin zakonisht kanë pasur më shumë gjasa të pranojnë viktima të trafikimit femra sesa meshkuj”.

A mbërrijnë të gjithë shqiptarët me anije?

Shqiptarët kanë qenë kombësia më e madhe që kanë mbërritur në Britaninë e Madhe me anije të vogla në vitin 2022, tregojnë shifrat e Home Office.

Ata përbënin 13,650 kërkesa për azil në vitin deri në shtator. Gjysma e këtyre pretendimeve erdhën nga mbërritjet me varka të vogla.

Vitin e kaluar janë bërë 72 mijë kërkesa për azil nga shqiptarët.

Më shumë se 40,000 azilkërkues, të të gjitha kombësive, kanë kaluar Kanalin për në Mbretërinë e Bashkuar me varka të vogla deri më tani këtë vit. Nga këta 11 mijë ishin shqiptarë.

Vitin e kaluar vetëm 800 shqiptarë mbërritën me anije.

“Një pjesë e konsiderueshme e shqiptarëve në Angli ka të ngjarë të kenë mbërritur këtu ilegalisht”, tha zëvendësdrejtori i Agjencisë Kombëtare të Krimit, Andrea Wilson, i cili drejton punën e saj mbi kërcënimet nga kalimet e Kanalit dhe grupet e krimit të Ballkanit Perëndimor.

“Aktualisht kemi më shumë se 70 operacione të drejtpërdrejta për krimin e organizuar të imigracionit dhe një pjesë e konsiderueshme e tyre janë në grupet shqiptare të krimit të organizuar.

“Ata janë një nga kombësitë kryesore që vijnë këtu ilegalisht, si përmes metodave klandestine ashtu edhe me varka të vogla”.

Metoda të tjera që përdoren nga shqiptarët për të hyrë në Britaninë e Madhe përfshijnë fshehjen në pjesën e pasme të kamionëve.

Çfarë ndodh me meshkujt shqiptarë që aplikojnë për azil?

Shqiptarët që kalojnë Kanalin drejt Britanisë së Madhe këtë vit thuhet se kanë qenë kryesisht meshkuj.

11,000 të ardhurit në Angli përfaqësojnë deri në 2 për qind të të gjithë popullsisë së rritur mashkullore të Shqipërisë [nga 20 deri në 40 vjeç], sipas Z. O’Mahoney.

O’Mahoney pretendon se shumë aplikantë meshkuj pretenduan se ishin viktima të skllavërisë moderne, por ka frikë se disa “po e luanin qëllimisht sistemin”.

Ai ka paralajmëruar se disa burra janë të përfshirë në grupe të krimit të organizuar.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar e ka përshkruar Shqipërinë si një ‘vend të sigurt dhe të begatë’ dhe thotë se shumë shqiptarë që kërkojnë azil në MB janë emigrantë ekonomikë, kërkesat e të cilëve për azil janë ‘të rreme’.

Janë bërë pyetje se si stërviten shqiptarët gjatë kohës që janë në vendin e tyre se çfarë të thonë dhe të bëjnë nëse ndalohen në Angli.

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama ka akuzuar më parë Britaninë për kryerjen e një “sulmi të llogaritur” ndaj vendit të tij duke e fajësuar atë për rritjen e kalimeve të Kanalit dhe ka përsëritur pretendimet se ajo po përdoret si një kok turku për politikat e dështuara të imigracionit.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.