AKTUALITET

Shqiptarët në “listën e bardhë” të Britanisë së Madhe, plani i Braverman: Azilkërkuesit nga vendet e sigurta do dëbohen!

08:32 - 29.11.22 Gazeta Shqiptare
GSH APP Get it on Google Play

Sekretarja e Brendshme britanike, Suella Braverman thuhet se po shqyrton planet për të përshpejtuar largimin e azilkërkuesve nga vendet e përcaktuara “të sigurta” në një përpjekje për të trajtuar krizën e emigrantëve. Sipas The Times, qeveria po kërkon të rikthejë një listë të vendeve që konsiderohen nga Zyra e Brendshme si të sigurta.
Kërkesat për azil të qytetarëve nga këto vende do të konsideroheshin kryesisht si të pabazuara, përveç nëse ata janë në gjendje të ofrojnë prova të kundërta. Nuk do të ketë të drejtë për ankesë për pretenduesit e refuzuar.

Gazeta thotë se planet do të imitonin një politikë laburiste nga fillimi i viteve 2000, në të cilën kërkuesit e azilit nga të ashtuquajturat vendet e “listës së bardhë” do t’i trajtonin kërkesat e tyre në më pak se 10 ditë. Emigrantët që mbërrijnë me varka të vogla nga një prej vendeve që konsiderohen të sigurta, thuhet se do të ndalohen në vendin e përpunimit të Manston në Kent, ose në qendra të tjera pritjeje, pasi kërkesat e tyre për azil përshpejtohen.

“Ne kemi qenë të qartë se do të vazhdojmë të përdorim çdo mjet në dispozicionin tonë për të penguar migrimin e paligjshëm, duke përfshirë kthimin e atyre që nuk kanë të drejtë të jenë në Mbretërinë e Bashkuar në vendin e tyre”, tha një zëdhënës i Zyrës së Brendshme.

“Ne i kthejmë njerëzit që vijnë në Mbretërinë e Bashkuar ilegalisht përmes një përzierjeje të marrëveshjeve formale dhe të kthimit të informacionit me një numër vendesh dhe ne jemi gjithmonë duke kërkuar mënyra për të përshpejtuar largimet dhe për të përmirësuar proceset tona të kthimit me vendet e tjera”, shtoi ai.

The Times raporton se lista do të përfshijë Shqipërinë. Shqiptarët përbënin pak më shumë se një të tretën e njerëzve të zbuluar duke kaluar Kanalin Anglez me varka të vogla në nëntë muajt e parë të vitit. Ata përbënin gjithashtu gati gjysmën e atyre të zbuluar në korrik-shtator.

Shifrat, të cilat janë publikuar nga Zyra e Brendshme, tregojnë se ka pasur 33,029 mbërritje me varka të vogla në Mbretërinë e Bashkuar nga janari deri në shtator të këtij viti. Nga ky total, 11,241 (35%) ishin shtetas shqiptarë. Pothuajse të gjitha këto kanë ardhur që nga maji.

“Ne e vlerësojmë komunitetin tonë shqiptar në Britani dhe vazhdojmë të mirëpresim shqiptarët që udhëtojnë në Mbretërinë e Bashkuar ligjërisht dhe kontribuojnë në shoqërinë britanike”, tha një zëdhënës i Zyrës së Brendshme.

“Sidoqoftë, këtë vit po shohim një numër të madh shqiptarësh që rrezikojnë jetën e tyre dhe bëjnë udhëtime të rrezikshme dhe të panevojshme drejt Britanisë së Madhe përmes mjeteve të paligjshme, dhe kjo po ngarkon më tej sistemin tonë të azilit. Me bashkëpunimin e Qeverisë së Shqipërisë, ne po shfrytëzojmë çdo mundësi për të përgjuar punën e bandave të organizuara kriminale dhe kontrabandistëve të njerëzve dhe për të përshpejtuar largimin e shqiptarëve pa të drejtë për të qenë në Britani”, tha ai.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.