AKTUALITET

OBSH bën thirrje për ‘veprim të menjëhershëm’ kundër shurupeve të falsifikuara: Më shumë se 300 vdekje të fëmijëve

21:17 - 23.01.23 E.D
GSH APP Get it on Google Play

Pasi më shumë se 300 fëmijë vdiqën nga shurupet e falsifikuara të kollës, Organizata Botërore e Shëndetësisë bëri thirrje sot për “veprim të menjëhershëm dhe të koordinuar” për të eliminuar ilaçet që nuk janë në përputhje dhe të rreme.
Gjatë katër muajve të fundit, të paktën shtatë vende kanë raportuar incidente të shurupeve të kollës pa recetë për fëmijët, tha OBSH.

Më shumë se 300 vdekje janë lidhur me marrjen e këtyre barnave në tre vende, përfshirë Gambinë, Indonezinë dhe Uzbekistanin, tha OBSH, duke shtuar se shumica e vdekjeve përfshinin “fëmijë nën moshën pesë vjeç”.

Rastet e raportuara përfshijnë kontaminim të konfirmuar ose të dyshuar të shurupeve të kollës të prodhuara në Indi me nivele të larta të etilen glikolit dhe dietilen glikolit. “Këto substanca të dëmshme janë kimikate toksike që përdoren si tretës industrialë dhe antifriz dhe mund të jetë fatale edhe nëse merret në sasi të vogla”, paralajmëroi OBSH, duke shtuar se këto produkte “nuk duhet të jenë kurrë në ilaçe”.

OBSH lëshoi ​​një paralajmërim fillestar për vdekjet e fëmijëve në Gambia në tetor, i ndjekur nga një paralajmërim tjetër një muaj më vonë duke u fokusuar në Indonezi dhe një tjetër në fillim të këtij muaji për Uzbekistanin.

OBSH ka lëshuar paralajmërime kundër përdorimit të shurupeve të bëra nga kompanitë indiane Marion Biotech dhe Maiden Pharmaceuticals dhe u bëri thirrje vendeve të dyfishojnë përpjekjet për të identifikuar dhe tërhequr çdo ilaç të kontaminuar, të forcojnë mbikëqyrjen e zinxhirëve të furnizimit dhe të lëshojnë paralajmërime nëse zbulohen produkte që nuk përputhen.

Për OBSH-në, “këto nuk janë incidente të izoluara” dhe bën thirrje për “masa të menjëhershme dhe të koordinuara”.

Autoritetet rregullatore kompetente dhe qeveritë duhet të identifikojnë dhe të tërheqin çdo produkt mjekësor nën standard të identifikuar nga paralajmërimet e OBSH-së dhe të sigurojnë që produktet të jenë me burim nga furnitorë të miratuar dhe që shitja e tyre të miratohet nga autoritetet përkatëse.

Ata që prodhojnë ilaçe duhet të “blejnë eksipientë vetëm të klasës farmaceutike dhe vetëm nga furnizues të besueshëm”, këmbënguli OBSH.

Ata duhet të mbajnë shënime të plota të blerjeve të tyre dhe të kryejnë testime të plota të përbërësve, përpara se t’i përdorin dhe të lëshojnë certifikata për cilësinë e një produkti.

Së fundi, sipas OBSH-së, furnizuesit dhe shpërndarësit e produkteve mjekësore duhet “të kërkojnë gjithmonë shenja falsifikimi” dhe të shesin vetëm ilaçe të miratuara nga autoritetet përkatëse.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.