BOTA

Dhe kryeqyteti i konsumit të kokainës në Evropë është … Antwerp!

16:57 - 22.03.23 E.D
GSH APP Get it on Google Play

Antwerp është i mbushur me kokainë – të paktën, sipas ujit të tualetit.
Njerëzit që jetojnë në qytetin e dytë të Belgjikës kryesojnë tabelën për konsumin e kokainës në Evropë, sipas një analize të publikuar të mërkurën nga agjencia e BE-së e drogës (EMCDDA) dhe grupi SCORE, i cili vlerësoi ujërat e zeza nga rreth 54 milionë njerëz vitin e kaluar në mbi 100 qytete evropiane pjesëmarrëse.

Vëllimi i mbetjeve të kokainës ishte më i lartë të hënën, duke reflektuar se – të paktën në Antwerp – droga përdoret më së shumti të dielave dhe të hënave.

Që nga viti 2018, përdorimi i kokainës ka treguar një prirje të pjerrët në rritje në qytet, i ndërprerë vetëm nga një rënie e lehtë në vitin 2020 dhe më shumë se dyfishuar në dy vitet e fundit.

Dhe, me një mesatare prej 2,381 miligramë të zbuluar për 1,000 njerëz në ditë, ai tejkalon shumë dy qytetet e ardhshme me përdorim më të rëndë: Tarragona, me 1,610 mg dhe Amsterdam, me 1,142 mg.

Por në Antwerp, kokaina është një problem si në atë që ka mbetur në port-a-potties e saj dhe në portin e saj.

Vitin e kaluar, autoritetet belge kapën një sasi rekord – 110 tonë – kokainë në portin e qytetit. Autoritetet që atëherë kanë njoftuar planet për të rritur rekrutimin e stafit dhe për të blerë pajisje të reja skanimi.

Duket se aty ku ka ofertë, ka edhe kërkesë. Përdorimi i kokainës është gjithashtu në rritje në qytetet e afërta, duke përfshirë Amsterdamin (rritje 29 për qind midis 2021 dhe 2022), Brukselin (28 për qind), Utrechtin (23 për qind) dhe Eindhoven (rritje 14 për qind).

“Ne jemi 100 për qind të sigurt se vlerat janë për shkak të përdorimit dhe jo për shkak të hedhjes, për shembull, nga një tregtar droge apo diçka tjetër”, i tha POLITICO João Matias, analisti shkencor i EMCDDA përgjegjës për punën mbi ujërat e zeza.

Kjo është për shkak të mënyrës se si kokaina përpunohet në trup, me analistët që zgjodhën një substancë specifike në ujërat e zeza që tregonin se droga ishte konsumuar në të vërtetë.

Përveç kokainës, analiza gjurmoi mbetjet e ujërave të zeza të amfetaminës, metamfetaminës, MDMA (ekstazi), ketaminës dhe kanabisit në qytete në të gjithë Evropën, duke ofruar një pamje të rrjedhës së drogave të paligjshme.

“Tani një shkencë e themeluar, mbikëqyrja e ujërave të zeza na ofron një pasqyrë në rritje në dinamikën e përdorimit dhe furnizimit të drogës. Ne jemi gjithashtu të inkurajuar nga potenciali i tij në rritje për shënjestrimin dhe vlerësimin e përgjigjeve të lokalizuara të shëndetit publik dhe iniciativave të politikave”, tha drejtori i EMCDDA Alexis Goosdeel në një deklaratë.

Analiza e ujërave të zeza gjithashtu mori shumë vëmendje gjatë rrjedhës së pandemisë COVID-19, duke u dëshmuar të jetë e dobishme në gjurmimin e përhapjes së koronavirusit dhe varianteve të tij.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.