AKTUALITET

Udhëheqësit e BE-së mbështesin krijimin e një gjykate speciale për Rusinë

22:15 - 24.03.23 E.D
GSH APP Get it on Google Play

ICC do të hapë zyrë në Ukrainë , duke cituar shërbimin për shtyp të  Zyrës së Prokurorit të Përgjithshëm .  Prokurori i Përgjithshëm i Ukrainës dhe, Sekretar i Gjykatës Ndërkombëtare Penale (ICC) në Hagë, nënshkruan një traktat për hapjen e një zyre përfaqësuese të ICC-së në Ukrainë.
Ky është vetëm fillimi, por ky fillim ka peshë për të. Jam i bindur se nuk do të ndalemi derisa të ndiqen penalisht të gjithë ata që janë fajtorë për krimet ndërkombëtare të kryera kundër Ukrainës. Kostin tha se Ukraina mbështet në bashkëpunim të mëtejshëm në hetimin e krimeve të Rusisë dhe ndjekjen penale të atyre që i kryen ato, duke përfshirë lidershipin më të lartë ushtarak dhe politik të shtetit agresor.

Udhëhqësit rusë mund të gjykohen në mungesë për agresion në Ukrainë-Zyrtari i Kievit. “ Udhëheqësit rusë duhet të gjykohen për pushtimin e Ukrainës edhe nëse nuk mund të arrestohen dhe të sillen në gjykatë personalisht, tha të enjten prokurori i lartë i Kievit. Prokurori i Përgjithshëm ukrainas, gjatë një ndalese në Hagë ku ndodhet Gjykata Ndërkombëtare Penale, tha se një gjykatë e planifikuar për krimin e agresionit duhet të mbajë të ashtuquajturat gjykime në mungesë.

Kostin foli pas takimit me kryeprokurorin e ICC-së, i cili javën e kaluar  lëshoi ​​një urdhër arresti  për presidentin rus, duke e akuzuar atë dhe komisionerin e fëmijëve të tij për krimin e luftës për dëbimin e fëmijëve nga Ukraina në Rusi.

Ndërsa GJNP mund të ndjekë penalisht krimet e luftës, krimet kundër njerëzimit dhe gjenocidin në Ukrainë, ajo nuk mund të ndjekë penalisht krimin e agresionit për shkak të kufizimeve ligjore . Mbështetja ndërkombëtare po rritet për krijimin e një gjykate speciale që do të ndiqte penalisht liderët rusë për vetë pushtimin 13-mujor, i konsideruar nga Ukraina dhe udhëheqësit perëndimorë si një krim agresioni.

“Të punojmë në bashkëpunim të ngushtë me Ukrainën për të kërkuar dhe ndërtuar mbështetje politike në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së dhe forume të tjera ndërkombëtare për krijimin e gjykatës speciale për krimin e agresionit kundër Ukrainës”, tha PE.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.