AKTUALITET

BE do të konfiskojë makinat luksoze të qytetarëve rusë që hyjnë në union!

17:50 - 19.09.23 E.D
GSH APP Get it on Google Play

Shtetasit rusë nuk mund të kalojnë më në BE me makinat e tyre, përndryshe, automjetet e tyre duhet të konfiskohen nga shteti anëtar përkatës, u bë e qartë të hënën (11 shtator pasi Komisionit Evropian iu kërkua të shpjegonte një përditësim të fundit të politikës së sanksioneve të BE-së.
Një përditësim i një dokumenti të Komisionit të quajtur “Pyetje të shpeshta mbi importin, blerjen dhe transferimin e mallrave të listuara”, i datës 8 shtator 2023, iu përgjigj negativisht pyetjes: A munden shtetasit rusë të sjellin përkohësisht mallra dhe automjete personale në BE nën regjimin e sanksioneve i imponuar Moskës?

Sipas dokumentit, nuk ka rëndësi nëse automjetet përdoren për qëllime private apo komerciale dhe kufizimi vlen për të gjitha automjetet me targa ruse. Kohëzgjatja e qëndrimit të mundshëm të automjetit në BE dhe procedurat doganore nën të cilat do të vendosen gjithashtu nuk janë relevante, shton ai.

“Përditësimi” i ri duket se shkon më tej se ndalimi i rusëve për të sjellë makina “luksoze” në BE, i miratuar me paketën e 11-të të sanksioneve. BE i konsideron si “makina luksoze” ato me vlerë mbi 50,000 euro ose mbi 1,900 cm3, si dhe makinat tërësisht elektrike dhe hibride, pavarësisht nga specifikimet e tjera.

Ajo që “përditësimi” i politikës së sanksioneve nuk thotë se specifikon është statusi i makinave që u përkasin shtetasve rusë, me targa ruse, që janë tashmë në tokën e BE-së.

Në disa vende të BE-së, makina me targa ruse mund të shihen shpesh, duke përfshirë Bullgarinë, ku rreth 300,000 shtetas rusë kanë blerë pasuri të paluajtshme dhe shumë prej tyre drejtojnë automjetet e tyre të regjistruara në Rusi.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.