Ekonomi

Dëmet për t’u paguar nga Fondi i Kompensimit për sigurimin e automjeteve në vlerat më të ulëta

18:21 - 09.12.20 Gazeta Shqiptare

Një nga problematikat e mbartura prej vitesh me Fondin e Kompensimit të Byrosë Shqiptare të Sigurimeve, ku klasifikohen aksidentet pa autor, ose ato të mjeteve që nuk janë të pajisura me një siguracion TPL, duket se po merr rrugëzgjidhje përfundimtare.Këtë e dëshmojnë edhe shifrat më të fundit të publikuara nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare, institucioni që mbikëqyr ndër të tjera tregun e sigurimeve.

Sipas të dhënave, për periudhën janar-tetor 2020 ka një ulje me 37% të dëmeve të mbetura pezull përsa i përket Fondit të Kompensimit, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Nga 1.3 miliadë lekë që ishte kjo shifër në të dhënat e publikuara një vit më parë, ajo ka zbritur në rreth 812 milionë.

Ky tregues është në nivelet e tij më të ulëta historike, duke marrë parasysh se dëmet e Fondit të Kompensimit kanë qënë shpesh objekt sorrollatjesh për qytetarët sa në dyert e kompanive, Byrosë, por edhe gjykatave.

Gjithnjë sipas të dhënave të publikuara nga AMF, për 10 muajt e parë të vitit 2020, kompanitë e sigurimeve kanë paguar rreth 268 milionë lekë dëme përsa i përket Fondit të Kompensimit. Kjo rezulton të jetë 50% më pak se shuma e paguar për të njëjtën periudhë të një viti më parë. Por në këtë rast, rënia e pagesës është një tjetër dëshmi se ngërçi me Fondin e Kompensimit po shkon në drejtimin e duhur dhe AMF nuk po lejon më akumulimin e borxheve.

Funksionimi i Fondit të Kompensimit ka qenë problematik që nga viti 2003, ndërkohë që së fundmi është vënë re një përmirësim i ndjeshëm i pagesave dhe moslejimit të akumulimit të dëmeve pezull.

Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.