Ekonomi

Qeveria dhe ARRSH, fushatë ndërgjegjësimi për shoferët. Ja cilët janë faktorët kryesorë të aksidenteve rrugore

18:08 - 25.02.21 Gazeta Shqiptare

Projekti i Asistencës Teknike të Sigurisë Rrugore (RSTA), zbatuar nga JV NTU / Eptisa, me angazhimin e ARRSH-së nën Projektin e Mirëmbajtjes dhe Sigurisë Rrugore të Bazuar në Rezultatet (RRMSP) – një iniciativë e ndërmarrë nga Qeveria e Shqipërisë dhe Autoriteti Rrugor (ARRSH), me mbështetjen e Bankës Botërore.Objektivat e Projektit të Ndihmës Teknike të Sigurisë Rrugore (RSTA) konsistojnë në:

  • Forcimin e kapacitetit e autoriteteve lokale duke ofruar mbështetje për të krijuar një Zyrë Drejtuese-Sekretariat për sigurinë rrugore nën Komponentin 1,
  • Përmirësimin e programit të zbatimit të Policisë dhe përmirësimin e infrastrukturës në korridoret me rrezik të lartë nën Komponentin 2,
  • Propozimin e një dizajni të përmirësuar të Sistemit të të Dhënave dhe Analizave të Përplasjeve në Rrugë nën Komponentin 3 dhe
  • Të përshkruajë dhe t’i japë përparësi sjelljeve të pasigurta në rrugët shqiptare në mënyrë që të hartojë fushata të ndërgjegjësimit të përshtatura duke synuar grupet e përdoruesve të rrugëve që tregojnë sjellje me rrezik të lartë nën Komponentin 4.

Pas studimeve cilësore dhe sasiore, shpejtësia u identifikua si sjellja me rrezikshmërinë më të lartë për t’u trajtuar. Përveç hulumtimeve të kryera në kuadër të Projektit aktual, shifrat e të dhënave të aksidenteve tregojnë se shpejtësia vazhdon të mbajë ndjeshëm peshën më të madhe, me një proporcion prej 25% në 2019, në numrin e përgjithshëm të aksidenteve rrugore që çojnë në vdekje dhe dëmtime serioze.  

Grupi i synuar për fushatën e ndërgjegjësimit u identifikuan shoferët e rinj, “arrogantë”, të grupmoshës 18-34 vjeç, veçanërisht jashtë Tiranës. Nga 5 konceptet e motos, “shpejtësia vret” u propozua si motoja e fushatës së ndërgjegjësimit.

Pandemia aktuale e Covid-19 e ka zhvendosur fokusin e axhendës publike në sektorin shëndetësor dhe të gjitha përpjekjet publike dhe private janë përqendruar për të zbutur efektet e pandemisë në të gjithë botën. Sidoqoftë, katër (4) nisma për ndërgjegjësimin e sigurisë rrugore u zbatuan në Shqipëri gjatë gjysmës së dytë të vitit 2019 dhe fillimit të vitit 2020:

  • Aktivitetet e Edukimit për Sigurinë Rrugore,
  • Sa e sigurt është fushata juaj e makinave e drejtuar nga Departamenti i Transportit Publik,
  • Fushata e Vitit të Sigurisë Rrugore për 2020 në Shqipëri,
  • Fushata e grave dhe e sigurisë rrugore realizuar nga Auto Club Albania

Si pjesë e Komponentit 4, një ushtrim vlerësimi i kryer nën këto nisma, për të pilotuar metodologjinë e propozuar për vlerësimin e efikasitetit të fushatës së ndërgjegjësimit të sigurisë rrugore, tregoi një ndikim relativisht të mirë, duke marrë parasysh kufizimet e përhapjes dhe karakterin e tyre të pavarur, me 4 – 10 të intervistuar të kenë thënë se i kanë dëgjuar / i kanë pare këto fushata.

Për sa i përket efektivitetit, ndikimi kryesor duke marrë parasysh të katër iniciativat ishte në nivelin e njohurive, me rreth 50% dhe 60% të të anketuarve që dëgjuan / panë këto nisma të deklarojnë se ishin të interesuar të kërkonin më shumë informacion, për të menduar më shumë rreziqet e paraqitura nga aksidentet dhe mbi sjelljet e gabuara në rrugë.

Rreth 2 në 10 të të intervistuarve ishin të vetëdijshëm për këto iniciativa, megjithatë ata deklaruan se e ndryshuan, përmirësuan qëndrimin dhe sjelljen e tyre ndaj respektimit të rregullave të trafikut rrugor.

Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.