Kryesore

Reflektoni! Vendimet për të cilat ka më shumë gjasa të pendoheni dhe pse?

09:05 - 12.06.21 Gazeta Shqiptare

Vëmë bast se mund ta gjejmë cili është pendimi juaj më i madh në jetë!A keni marrë ndonjëherë një vendim për të cilin më vonë jeni penduar? Me siguri që po. Megjithëse shumë pendesa janë të vogla dhe harrohen shpejt – siç është një koment idiot që keni bërë në rrjetet sociale kur ishit fëmijë – ka disa pendesa që zgjasin me kohën. Ato bëhen momentet kur ju thoni “sikur ta kisha ose mos ta kisha bërë këtë, kjo do të ishte kështu”.

Reflektimi për pendimet më të qëndrueshme është i rëndësishëm sepse zakonisht lidhet me vendimet e mëdha të jetës. Secili prej nesh është në kontroll të këtyre vendimeve – kështu që ne mund t’i shmangim pendesat më të këqija duke pasur një plan.

Por cilat janë vendimet për të cilat ka më shumë gjasa të pendohemi dhe pse?

Për çfarë pendohemi

Mënyra më e mirë për të mësuar për pendimet më të mëdha të jetës është t’i pyesim njerëzit drejtpërdrejt. Një studim u kërkoi 270 amerikanëve të përshkruajnë një pendesë domethënëse për jetën e tyre. Rezultatet e pendesave ishin kështu sipas tematikave përkatëse: romancë (19.3%), familje (16.9%), arsim (14.0%), karrierë (13.8%), financa (9.9) %), dhe prindërit (9.0%), shkruan Psychology Today.

Një mënyrë tjetër për të mësuar për pendimet më të mëdha të jetës është të dëgjojmë se ç’kanë mësuar njerëzit që kujdesen për të moshuarit ose ata që po vdesin. Këta kujdestarë, të cilët kalojnë shumë nga koha e tyre me ta, kanë një këndvështrim unik.

Shembulli më i mirë është libri i kujdestares Bronnie Ware, “5 pendesat kryesore të vdekjes”. Në të ajo tregon 5 dëshirat më të zakonshme që dëgjonte nga njerëzit për të cilët kujdesej:

  1. Do të doja të kisha guximin ta bëja jetën siç doja unë, jo siç prisnin të tjerët ta jetoja. Do doja të isha treguar i sinqertë me veten time. Respektimi i normave të rrepta kulturore aq sa të mbysësh pasionet e tua, do ju japë veç zhgënjim dhe hidhërim.
  2. Do të doja të mos kisha punuar kaq shumë. Koha është e pakthyeshme, kështu që nëse e kaloni vetëm duke punuar, atëherë nuk mund ta shpenzoni duke bërë gjëra më kuptimplota.
  3. Të doja të kisha guximin të shprehja ndjenjat e mia. Vetëm duke qenë i hapur dhe i sinqertë në lidhje me mendimet dhe ndjenjat tuaja, mund të krijoni lidhje të mirëfillta me njerëzit e tjerë.
  4. Do të doja të kisha qëndruar në kontakt me miqtë e mi. Nuk është ndjesi e mirë kur shkëputesh nga ata që me të vërtetë të kuptojnë dhe të pranojnë ashtu siç je.
  5. Do të doja ta kisha lënë veten të isha më e lumtur. Pritshmëritë dhe mendimet e të tjerëve nuk duhet t’ju ndalojnë të jeni të lumtur me veten. Për më tepër, lumturia mund të gjendet përgjatë udhëtimit, jo vetëm në destinacion, të cilin shpesh nuk e arrini kurrë.

Ka disa gjëra të rëndësishme për të marrë nga këto.

Së pari, pendesat më të qëndrueshme lidhet me marrëdhëniet shoqërore. Kultivojini marrëdhëniet tuaja!

Së dyti, pendesat më të forta janë për vendime të caktuara dhe me rëndësi. Për të shmangur pendimet, është e rëndësishme të merrni vendime që janë në përputhje me rregullat dhe vlerat tuaja personale, citon Anabel.

Ekzistojnë disa shtëpi të rëndësishme nga ky diskutim. Së pari, keqardhjet më të qëndrueshme lidhen me marrëdhëniet shoqërore. Njerëzit kanë një nevojë biologjike për t’u bërë pjesë dhe vendimet që kërcënojnë këtë ndjenjë të përkatësisë janë veçanërisht të mbushura me rrezik. Kultivoni marrëdhëniet tuaja.

Së treti, pendimet më të mëdha priren të lidhen me gjërat që nuk i keni bërë, ndoshta sepse keni qenë të frikësuar ose keni qenë shumë të zënë duke punuar. Mos përhapni panik. Keni kohë për të bërë gjithë gjërat që dëshironi. Mjafton të keni shumë dëshirë dhe pak iniciativë!

 

 

Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.