BOTA

“Ora e Kijametit” lexon 90 sekonda deri në mesnatë!

22:15 - 24.01.23 E.D
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Është një minutë e gjysmë deri në mesnatë dhe kjo do të thotë që njerëzimi nuk ka qenë kurrë kaq afër një ngjarjeje kataklizmike globale: ekipi i shkencëtarëve që menaxhojnë “Orën e Kijametit”, i cili mat jo kohën, por fundin e botës, ka paralajmëruar sot për rrezikun, duke përmendur luftën në Ukrainë dhe jo vetëm.
Buletini i Shkencëtarëve Atomik, i cili që nga viti 1947 ka marrë përsipër këtë detyrë “simbolike”, zbuloi në konferencën për shtyp që i dha Uashingtonit “orën” e re që tregon ora, e cila mat sa afër është njerëzimi me një katastrofë globale. Akrepat kanë avancuar me 10 sekonda dhe tani kanë mbetur vetëm 90 sekonda para mesnatës, ora që të gjithë dëshirojnë të mos e godasin kurrë.

Që nga viti 2020, ora tregonte 100 sekonda para mesnatës. Treguesit tani kanë ecur edhe më përpara “më afër mesnatës se kurrë më parë”, thanë shkencëtarët, duke iu referuar “rreziqeve në rritje të luftës në Ukrainë, por jo vetëm”.

Pas Luftës së Dytë Botërore, ora tregonte 7 minuta deri në mesnatë. Në vitin 1992, me përfundimin e Luftës së Ftohtë, orët ranë në 17 minuta para mesnatës. Në vitin 1953, 2018 dhe 2019 ata arritën 2 minuta para mesnate.

Buletini i Shkencëtarëve Atomik u themelua në vitin 1945 nga Albert Einstein dhe shkencëtarë të tjerë që punuan në Projektin Manhattan për të ndërtuar bombën e parë atomike. Çdo vit këta ekspertë “lëvizin” akrepat e orës, duke shqyrtuar situatën që mbizotëron në botë.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.