AKTUALITET

Franca synon të mbrojë fëmijët nga prindërit që shpërndajnë fotot në internet

20:50 - 28.02.23 E.D
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Prindërit francezë duhet të mendojnë dy herë përpara se të postojnë shumë foto të pasardhësve të tyre në rrjetet sociale.
Të martën, anëtarët e komitetit të ligjeve të Asamblesë Kombëtare njëzëri dhanë dritën jeshile të projektligjit për të mbrojtur të drejtat e fëmijëve për imazhet e tyre.

“Mesazhi për prindërit është se detyra e tyre është të mbrojnë privatësinë e fëmijëve të tyre”, tha në një intervistë Bruno Studer, një deputet nga partia e Presidentit Emmanuel Macron që parashtroi projektligjin. “Mesatarisht, fëmijët kanë 1300 foto të tyre që qarkullojnë në platformat e mediave sociale para moshës 13 vjeç, para se të lejohen të kenë një llogari”, shtoi ai.

Presidenti francez dhe gruaja e tij Brigitte e kanë bërë mbrojtjen e fëmijëve në internet një prioritet politik. Ligjvënësit po punojnë gjithashtu për kërkesat e verifikimit të moshës për mediat sociale dhe rregullat për të kufizuar kohën para ekranit të fëmijëve.

Studer, i cili u zgjodh për herë të parë në vitin 2017, ka bërë një karrierë nga siguria e fëmijëve në internet. Në vitet e fundit, ai shkroi dy pjesë të legjislacionit novator: njëra që kërkon që prodhuesit e telefonave inteligjentë dhe tabletëve t’u japin prindërve mundësinë për të kontrolluar aksesin e fëmijëve të tyre në internet dhe një tjetër që prezanton mbrojtje ligjore për yjet e fëmijëve të YouTube.

E ashtuquajtura ndarje (duke kombinuar “ndarjen” dhe “prindërimin”, duke iu referuar postimit të fotove të ndjeshme të fëmijëve të dikujt në internet) përbën një nga rreziqet kryesore për privatësinë e fëmijëve, sipas deklaratës shpjeguese të projektligjit. Gjysma e fotografive të shpërndara nga abuzuesit seksualë të fëmijëve u postuan fillimisht nga prindërit në mediat sociale, sipas raporteve të Qendrës Kombëtare për Fëmijët e Zhdukur dhe të Shfrytëzuar, të përmendura në tekst.

Legjislacioni i miratuar të martën përfshin mbrojtjen e privatësisë së fëmijëve të tyre midis detyrave ligjore të prindërve. Të dy prindërit do të jenë bashkërisht përgjegjës për të drejtat e imazhit të pasardhësve të tyre dhe “do të përfshijnë fëmijën … sipas moshës dhe shkallës së tij të pjekurisë”.

Në rast mosmarrëveshjeje midis prindërve, gjyqtari mund të ndalojë njërin prej tyre të postojë ose të ndajë fotografitë e një fëmije pa autorizim nga tjetri. Dhe në rastet më ekstreme, prindërit mund të humbasin autoritetin e tyre prindëror mbi të drejtat e imazhit të fëmijëve të tyre “nëse shpërndarja e imazhit të fëmijës nga të dy prindërit cenon seriozisht dinjitetin ose integritetin moral të fëmijës”.

Projektligji duhet ende të kalojë në një seancë plenare javën e ardhshme dhe në Senat përpara se të bëhet ligj.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.