AKTUALITET

SKANDALI/ New York Times: McGonigal projektoi një hetim nga FBI për një rival të kryeministrit Edi Rama

17:50 - 23.09.23 E.D
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Një ish-drejtues i FBI, gjahtari i spiunëve u deklarua fajtor të premten në Gjykatën Federale të Qarkut në Uashington për fshehjen e pagesave që merrte nga një biznesmen me origjinë shqiptare – një ish-agjent i inteligjencës që e kishte ndihmuar në marrëdhëniet e biznesit jashtë shtetit.
Zyrtari, Charles F. McGonigal, ish-drejtor i kundërzbulimit të FBI-së në Nju Jork, kishte qenë zyrtari më i lartë i byrosë që ishte akuzuar për korrupsion vitet e fundit.

Lutja e tij shënoi herën e dytë në po aq muaj që z. McGonigal pranoi keqbërje kriminale. Më 15 gusht, ai u deklarua fajtor në gjykatën federale në Nju Jork për komplot për shkeljen e sanksioneve të SHBA dhe për pastrimin e pagesave nga një oligark i shquar rus, Oleg V. Deripaska.

Ai u deklarua fajtor për një akuzë të vetme të fshehjes nga FBI të pagesave që merrte nga Agron Neza, një ish-oficer i inteligjencës shqiptare që ishte zhvendosur në Nju Xhersi. Ashtu si në rastin e Nju Jorkut, marrëveshja për pranimin e fajësisë midis z. McGonigal dhe prokurorëve në Uashington rezultoi në ulje të akuzave.

Prokurorët e Uashingtonit ranë dakord të heqin tetë nga nëntë akuzat e ngritura fillimisht kundër tij në kohën e dënimit, shumica e të cilave kishin një dënim maksimal prej 20 vitesh burg. Por sipas marrëveshjes së zbuluar të premten, zotit McGonigal i kërkohej të pranonte se ai në fakt kishte kryer veprimet më të gjera për të cilat ishte akuzuar, madje edhe ato për të cilat ai nuk u deklarua fajtor.

Në gjykatë të premten, zoti McGonigal i tha gjyqtares Colleen Kollar-Kotelly se para se të largohej nga FBI. në vitin 2018, ai kishte filluar të planifikonte nisjen e një kompanie konsulence sigurie që do të shfrytëzonte kontaktet që ai kishte bërë në byro pas daljes në pension të tij. Ai tha se e dinte se duhej të kishte zbuluar pagesat që kishte marrë dhe takimet që kishte mbajtur në planifikimin e kompanisë, por ai nuk e bëri këtë nga frika se mos ngrinte pyetje në FBI që mund të ndërhyjë në sipërmarrjen e tij të ardhshme.

Dënimi maksimal i z. McGonigal sipas secilës prej marrëveshjeve të tij për pranimin e fajësisë është pesë vjet burg; gjyqtarët në të dyja rastet mund ta dënonin atë me më pak kohë dhe të urdhëronin që ato të jepeshin njëkohësisht.

Zyrtarët e FBI thanë se nuk gjetën prova që z. McGonigal të kishte dhënë informacion tek zyrtarët e huaj ose të kishte komprometuar aktivitetet e byrosë ose sigurinë kombëtare.

McGonigal, 55 vjeç, ishte paditur në Nju Jork dhe Uashington në janar. Çështja e Uashingtonit lidhej kryesisht me ndërveprimet e zotit McGonigal me interesat e huaja. Sipas prokurorëve, ai kishte dështuar të zbulonte me të vërtetë, siç kërkohej me ligj, detajet e udhëtimit të tij jashtë vendit dhe takimet e tij me zyrtarë të huaj qeveritarë dhe njerëz të biznesit. Akuzat penale lidhur me falsifikimin ose mosdhënien e informacioneve rreth udhëtimit dhe kontakteve të tij do të hiqen në momentin e dhënies së dënimit. McGonigal pranoi se kishte pranuar 225,000 dollarë këste cash nga zoti Neza dhe se kishte udhëtuar në Shqipëri me të dhe kishte ndihmuar në drejtimin e një licence për shpime nafte për një kompani të lidhur me zotin Neza. Z. McGonigal i kërkoi paratë si hua nga z. Neza, ndërsa diskutuan një sipërmarrje të mundshme biznesi, duke përfshirë formimin e kompanisë konsulente, së cilës ai iu referua në gjykatë të premten, por nuk kishte kushte për kredinë dhe nuk u pagua kurrë sipas përshkrimit të sjelljes së tij të paraqitur në marrëveshjen për pranimin e fajësisë.

McGonigal pranoi gjithashtu elementë të tjerë të aktakuzës:

Ai përdori pozicionin e tij në përpjekje për të gjeneruar një pagesë prej 500,000 dollarësh për z. Neza nga një kompani farmaceutike e Evropës Lindore. Dhe ai projektoi një hetim nga FBI për një lobist amerikan që punonte për një rival politik të kryeministrit shqiptar, Edi Rama, me të cilin zoti McGonigal kishte krijuar një miqësi. Hetimi nuk rezultoi me akuza.

Gjykatësi caktoi dënimin e zotit McGonigal në çështjen e Uashingtonit për 16 shkurt 2024. Ai do të dënohet në Nju Jork më 14 dhjetor.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.