LAJMI I FUNDIT

Ilaçi i përdorur gjerësisht që mund të rrisë rrezikun e diabetit

15:22 - 19.11.23 E.D
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Statinat janë linja e parë e trajtimit për rregullimin e kolesterolit të lartë duke mbrojtur kundër sulmit në zemër ose goditjes në tru. Megjithatë, përdorimi i tyre duket se rrit shanset për të zhvilluar diabetin sipas një studimi të ri, të publikuar në The BMJ.
Më konkretisht, rosuvastatin u zbulua se rrit rrezikun e sëmundjeve metabolike. Megjithatë, të dyja, rosuvastatin dhe atorvastatin janë “njëlloj efektive” në parandalimin e sulmeve në zemër, goditjeve në tru dhe vdekjes për njerëzit me sëmundje të arterieve koronare. Megjithatë, ndërsa rosuvastatina është e lidhur me nivele të reduktuara të kolesterolit, shkencëtarët vërejnë se ajo mbart një rrezik më të madh të zhvillimit të diabetit sesa atorvastatina.

Përdorimi i statinave për uljen e kolesterolit LDL, i ashtuquajturi kolesteroli “i keq”, rekomandohet te pacientët me sëmundje të arterieve koronare, gjendje në të cilën enët e gjakut që furnizojnë zemrën bllokohen. Megjithatë, vetëm disa prova të mëparshme kanë krahasuar në mënyrë rigoroze efektet klinike afatgjata të këtyre dy statinave të fuqishme në këtë kategori pacientësh.

Studiuesit analizuan rezultatet e provës klinike LODESTAR. Studimi përfshiu 4,400 të rritur me një moshë mesatare 65 vjeç, të gjithë të diagnostikuar me sëmundje koronare të zemrës në 12 spitale në Korenë e Jugut. Në fillim të provës, të dhënat mjekësore dhe të stilit të jetesës u regjistruan dhe pjesëmarrësit u caktuan rastësisht në doza ditore të rosuvastatinës ose atorvastatin nga shtatori 2016 deri në nëntor 2019.

Studiuesit koreanë më pas bënë një krahasim midis dallimeve të dy grupeve në shkallën e përgjithshme të vdekjes, shkallën e sulmit në zemër, goditjet në tru dhe riperfuzionin koronar – një metodë për të rivendosur rrjedhën e gjakut në pjesë të zemrës. Ata gjithashtu vlerësuan metrikë të tjerë shëndetësorë, të tillë si shfaqja e diabetit të tipit 2, pranimet në spital për dështimin e zemrës, ngjarjet kryesore të mpiksjes së gjakut dhe operacioni i kataraktit.

Nga të gjithë pjesëmarrësit, 98.7% (ose 4,341) e përfunduan provën. Studiuesit nuk panë dallime të rëndësishme midis dy grupeve për sa i përket vdekjes së përgjithshme, shfaqjes së një ataku kardiak (infarkti i miokardit), goditjet në tru ose ndonjë procedurë rivaskularizimi.

Studimi tregon se grupi i rosuvastatinës kishte një nivel mesatarisht më të ulët të kolesterolit LDL gjatë gjithë studimit në krahasim me grupin e atorvastatinës. Megjithatë, pjesëmarrësit me rosuvastatin kishin një incidencë më të lartë të diabetit të tipit 2 që kërkon mjekim (7.2%) krahasuar me grupin e atorvastatin (5.3%). Për më tepër, një pjesë më e madhe e grupit të rosuvastatinës kërkonte operacion katarakt (2.5%) sesa grupi i atorvastatinës (1.5%).

Ekipi hulumtues pranon kufizimet, duke vënë në dukje se studimi përfshiu vetëm pjesëmarrës aziatikë dhe se kohëzgjatja e tij trevjeçare mund të mos kap në mënyrë adekuate efektet afatgjata të dy llojeve të statinave. Megjithatë, ata theksojnë se gjetjet e tyre duhet të trajtohen me kujdes dhe se kërkimi më i gjerë me ndjekje të zgjeruar është i nevojshëm.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.