AKTUALITET

Deputeti anglez kundër Boris Johnson: “Pothuajse e pamundur” për të kuptuar të dhënat statistikore për pandeminë

19:25 - 20.11.23 E.D
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Boris Johnson shpesh dukej i hutuar para shkencëtarëve që përpiqeshin të shpjegonin zhvillimin e pandemisë Covid-19 dhe ishte “e tmerrshme ta shikoje atë” duke u përpjekur të kuptonte statistikat, tha ish-këshilltari i qeverisë britanike për shkencën.
Gjatë dëgjimit të tij në komitetin që hetonte trajtimin e pandemisë, Patrick Vallance duhej të komentonte pasazhe nga blloku i shënimeve të tij që mbante gjatë pandemisë, në të cilat ai i referohet aftësive shkencore (mjaft joekzistente) të ish-kryeministrit.

Në një nga shënimet e tij, datë 4 maj 2020, Vallance shkruan pas një takimi për shkollat: “Kryeministri është dukshëm konfuz”. Dhjetë ditë më vonë, ai thotë se “vazhdon të jetë i hutuar për llojet e ndryshme të testeve (i kupton ato në një takim dhe më pas i harron)”.

Më 11 qershor, Vallance shkruan se “të shikosh Kryeministrin duke u përpjekur të kuptojë statistikat është e tmerrshme”. Është “pothuajse e pamundur” që ai të bëjë dallimin midis rrezikut relativ dhe atij absolut, duke vënë në dukje se në disa raste ai mbajti kokën në duar për të treguar pakënaqësinë e tij.

Duke folur para komitetit, ish-këshilltari i shkencës bëri komentin e ashpër se Boris Johnson “u dorëzua nga shkenca kur ishte 15 vjeç dhe mendoj se ai do të ishte i pari që do të pranonte se shkenca nuk është pika e tij e fortë”.

Megjithatë, Vallance tha se homologët e tij në vende të tjera mund të kenë përjetuar vështirësi të ngjashme me udhëheqësit e tyre.

Që nga fillimi i këtij hetimi publik dhe dëshmitë e tjera nga ish-këshilltarët e Johnson ka qenë një katapultë për ish-kryeministrin . Në disa përshkruhet si i pamjaftueshëm përballë zhvillimeve ose jo veçanërisht i shqetësuar për viktimat, në një vend të goditur shumë rëndë nga pandemia me më shumë se 230,000 vdekje të regjistruara.

Johnson dha dorëheqjen si kryeministër në korrik 2022, për shkak të serisë së skandaleve që kishin dalë në dritë në periudhën e mëparshme. Shumë prej tyre lidheshin me shkeljen e rregullave shëndetësore për pandeminë.

Pas shqyrtimit të mënyrave të përgatitjes së vendit për krizën shëndetësore, komisioni hetimor – mandati i të cilit pritet të jetë të paktën tre vjet – i kryesuar nga gjyqtarja Heather Hallett, aktualisht po shqyrton qeverisjen dhe menaxhimin politik të virusit të shpërthimit.

Vallance, i cili mbrojti vendosjen e një bllokimi të hershëm në Londër në fillimin e pandemisë, shpjegoi gjithashtu marrëdhëniet ndonjëherë të vështira midis shkencëtarëve dhe ekzekutivit.

Në një shënim tjetër, që nga korriku 2020, ish-këshilltari i qeverisë për shkencën pretendon se gjatë një takimi në ato ditë, ministri i atëhershëm i financave dhe tani kryeministri Rishi Sunak kishte thënë: “Ka të bëjë me mënyrën se si i menaxhojmë shkencëtarët, jo virusin”.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.