AKTUALITET

Shenjat që tregojnë se jeni duke punuar në një mjedis toksik

18:19 - 20.11.23 E.D
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Një raport i fundit i Institutit Shëndetësor McKinsey zbuloi se një në katër punëtorë në mbarë botën përjetojnë norma të larta të sjelljes toksike në punë. Ndërsa asnjë mjedis pune nuk është i përsosur, një vend pune toksik përkufizohet si mosrespektues, diskriminues, mosbesues dhe shpesh armiqësor. Mund të ndiheni tepër të stresuar në zyrë, të shmangni për shkak të frikës se mos pushoheni nga puna, apo edhe të jeni të mbyllur në takime pa asnjë arsye. Fatkeqësisht, një kulturë e pashëndetshme e punës ndikon negativisht në produktivitetin dhe mirëqenien e punonjësve.
Ajo që ka ndryshuar që nga pandemia është se punëtorët nuk janë më të gatshëm të tolerojnë mjediset e dëmshme të punës. Në fakt, një studim i MIT Sloan zbuloi se mjediset toksike të punës janë arsyeja numër një pse njerëzit lënë punën. Punonjësit nuk duan vetëm një pagë të lartë, fleksibilitet dhe ekuilibër punë-jetë. Ata gjithashtu duan të ndihen të sigurt psikologjikisht në punë.

Nëse keni frikë të shkoni në punë çdo ditë, mund të jeni të mbërthyer në një mjedis pune toksik. Këtu janë 5 shenja që tregojnë se është koha për të ecur përpara.

Një vend pune toksik është rraskapitës

Puna juaj duhet t’ju mbushë me energji dhe jo e kundërta. Nëse jeni të rraskapitur fizikisht dhe mendërisht në fund të çdo dite pune, kjo mund të jetë një flamur i kuq për mjedisin tuaj të punës. Me kalimin e kohës, mund të përjetoni djegie nga puna, e cila është një epidemi globale. Nëse nuk trajtohet në mënyrë korrekte dhe në kohë, mund të çojë edhe në probleme më serioze, si depresioni, probleme psikosomatike apo edhe atak në zemër.

Një vend pune toksik është demotivues

Një tjetër shenjë se jeni në një kulturë negative pune është se vazhdimisht ndiheni të dekurajuar. Nëse keni përjetuar sjellje toksike në vendin e punës prej vitesh, vetëbesimi juaj mund të jetë gërryer deri në atë pikë sa të filloni të vini në dyshim aftësitë tuaja. Nëse është kështu, mund të jetë koha për të gjetur një mjedis tjetër pune.

Një vend pune toksik promovon kufij jo të shëndetshëm

Kulturat toksike të punës shpesh zbutin mungesën e kufijve të shëndetshëm. Për shembull, shefi juaj mund t’ju kërkojë të jeni në dispozicion për t’iu përgjigjur emaileve në mbrëmje dhe fundjavë. Ose ju pritet të qëndroni zgjuar çdo natë vonë për të përfunduar projektet. Gjithashtu, kur jeni të rrethuar nga kolegë që ankohen vazhdimisht për punën, kjo mund t’ju lodhë. Kjo për shkak se emocionet janë ngjitëse, veçanërisht negativiteti. Në të njëjtën kohë, një kulturë pozitive pune duhet të sigurojë një mjedis të sigurt dhe gjithëpërfshirës për punonjësit. Por kur ngacmimi dhe ngacmimi tolerohen, ai kontribuon në një vend pune toksik. Po aq i rëndësishëm është respekti në një punë. Kur kjo mungon, atëherë padyshim që jeni në një mjedis pune toksik.

Një vend pune toksik nuk mbështet rritjen profesionale

Nëse shefi juaj vazhdon t’ju premtojë mundësi rritjeje që nuk realizohen, kjo është një shenjë paralajmëruese. Një kulturë e shëndetshme pune i inkurajon punonjësit të mprehin aftësitë e tyre dhe të mësojnë gjëra të reja. Nëse kompania juaj nuk po investon në zhvillimin tuaj profesional, mund të jetë koha për t’u larguar.

Një vend pune toksik i mungon transparenca

Shenja dalluese e një kulture të shëndetshme pune është komunikimi i hapur. Kur nuk ka transparencë, punonjësit humbasin besimin te drejtuesit e tyre dhe, në fund të fundit, te kolegët e tyre. Në këtë pikë, motivimi, përkushtimi dhe përkushtimi i të gjithë ekipit bie. Nëse menaxheri juaj me vetëdije po fsheh informacion të vlefshëm, pyesni atë për të. Nëse nuk mund të merrni një përgjigje të arsyeshme, ndoshta është koha të filloni të kërkoni punë diku tjetër.

Nëse e keni të vështirë të largoheni nga një mjedis profesional që nuk ju pëlqen, konsultohuni me një ekspert dhe lexoni këtu pesë mënyra për t’i “mbijetuar” një ambienti toksik pune, përpara se të jepni dorëheqjen.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.