AKTUALITET

“Lehtësimi i simptomave të menopauzës, përmirësimi i kujtesës dhe shumë të tjera”- Ja 4 arsyet e forta pse sherebela nuk duhet të mungojë në dietën tuaj !

21:51 - 08.06.24 I K
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Sherebela vlerësohet jo vetëm për aromën e fortë dhe shijen e tokës, por edhe për përfitimet e shumta shëndetësore. Ajo karakterizohet nga një “fuqi” e jashtëzakonshme ushqyese dhe antioksidantësh.




Për shkak të erës së fortë, përdoret zakonisht në sasi të vogla dhe gjendet i freskët, i tharë ose në formë vaji. Cilado formë që preferoni, një gjë është e sigurt: Nëse e përfshini këtë bar jeshil në dietën tuaj , do të korrni të gjitha përfitimet e vlefshme që ajo ka për t’i ofruar trupit.

Disa nga më të rëndësishmet janë:

  1. Lehtëson simptomat e menopauzës

Gjatë menopauzës, trupi përjeton një ulje të estrogjenit, gjë që çon në një gamë të gjerë simptomash të pakëndshme, të tilla si ndezje të nxehta, djersitje, thatësi vaginale dhe nervozizëm. Sherebela përdoret tradicionalisht për të lehtësuar këto simptoma, pasi përmban përbërës që imitojnë funksionin e estrogjenit, duke ndihmuar kështu në zbutjen e këtyre shqetësimeve. Studimet e fundit, duke përfshirë një meta-analizë të vitit 2023, mbështesin efektivitetin e sherebelës në reduktimin e shpeshtësisë së ndezjeve të nxehta në menopauzë.

  1. Rregullon nivelet e sheqerit në gjak

Gjethet e sherebelës së zakonshme janë përdorur tradicionalisht si një ilaç kundër diabetit. Hulumtimet e disponueshme tregojnë se sherebela mund të ndihmojë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak. Disa studime tregojnë, në veçanti, se ekstrakti i sherebelës mund të aktivizojë receptorët që përmirësojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës, në një mënyrë të ngjashme me efektin e barnave të diabetit si metformina. Hulumtimi njerëzor është i kufizuar, por një meta-analizë e tre sprovave zbuloi se sherebela uli ndjeshëm sheqerin në gjak dhe HbA1c.

  1. Përmirëson kujtesën, disponimin dhe funksionin e përgjithshëm të trurit

Sherebela mbështet shëndetin e trurit në disa mënyra. Së pari, është i pasur me komponime që veprojnë si antioksidantë, duke forcuar sistemin mbrojtës të trurit. Është treguar gjithashtu se është në gjendje të ndalojë ndarjen e lajmëtarit kimik acetilkolin (ACH), një neurotransmetues i përfshirë në funksionin e kujtesës , një veti jashtëzakonisht e rëndësishme veçanërisht në kushte të tilla si sëmundja e Alzheimerit. Provat klinike kanë treguar se sherebela ka një efekt të dobishëm si te njerëzit e sëmurë ashtu edhe te të shëndetshëm.

Doza më të ulëta është treguar se ndihmojnë në përmirësimin e kujtesës, ndërsa sherebela në doza më të larta është treguar se rrit disponimin dhe rrit vigjilencën, qetësinë dhe ndjenjën e kënaqësisë.

  1. Ul kolesterolin

Çdo 33 sekonda, një person në SHBA vdes nga sëmundjet e zemrës. Kolesteroli i lartë “i keq” LDL është një faktor rreziku kryesor për sëmundjet e zemrës, duke prekur më shumë se 50% të të rriturve amerikanë. CDC vlerëson se 86 milionë të rritur mbi moshën 20 vjeç në SHBA kanë nivele totale të kolesterolit mbi 200 mg/dL.

Sherebela mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit “të keq” LDL, i cili grumbullohet në arterie, duke paraqitur një kërcënim për shëndetin. Hulumtimet tregojnë se sherebela mund të ulë nivelet e kolesterolit LDL dhe të përmirësojë shëndetin e përgjithshëm të zemrës, me studime që tregojnë përmirësime të rëndësishme pas vetëm dy javësh konsumimi të rregullt të çajit të sherebelës.

Si përfundim, përfitimet shëndetësore të sherebelës shtrihen shumë përtej përdorimit të tij në kuzhinë, duke përfshirë vetitë e rëndësishme që mbështesin shëndetin në format e tij të shumta. Ky informacion nxjerr në pah sherebelën si një barishte të vlefshme që ndërthur shijen dhe vetitë e dobishme.

 


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.