Kryesore

Demenca, ja cilat janë dhjetë shenjat paralajmëruese që nuk duhet t’i injoroni

10:45 - 23.06.24 I K
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Demenca  nuk është një sëmundje , por shprehje klinike e shumë sëmundjeve neurodegjenerative si sëmundja e Alzheimerit (50%-70% e rasteve të demencës), demenca vaskulare, demenca e përzier dhe demenca frontotemporale. Sipas të dhënave nga Shoqëria Alzheimer e Athinës, ajo prek rreth 50,000,000 njerëz në mbarë botën, 10,500,000 në Evropë dhe 200,000 në Greqi, ndërsa numri pritet të rritet në mënyrë dramatike në të ardhmen.
Demenca manifestohet nga një rënie në funksionet mendore, kujtesës, të menduarit, të folurit, orientimit dhe perceptimit vizual, vështirësi në zgjidhjen e problemeve dhe menaxhimin e emocioneve për ndryshimet e personalitetit. Simptomat do të ndikojnë në funksionimin e personit në mjedisin e tyre familjar, social dhe të punës, duke penguar kujdesin e tyre për veten kur ai tani është në një fazë të avancuar.

Shoqata Amerikane e Pensionistëve (AARP) ka përpiluar dhe renditur 10 shenja paralajmëruese të demencës që nuk duhet t’i injoroni:

  1. Vështirësi në aktivitetet e përditshme. Mospërputhja në pagesën e faturave ose pamundësia për të përfunduar një recetë që nuk mund t’i atribuohet më ditës, vështirësia në kryerjen e detyrave dhe nevoja për më shumë përpjekje dhe kohë se më parë janë shenja të hershme të demencës.
  2. Përsëritjet. Ritregimi i një ngjarjeje të fundit dhe bërja e të njëjtës pyetje pa pushim janë shenjat kryesore të sëmundjes së lehtë të Alzheimerit, sipas ekspertëve në Klinikën e Cleveland.
  3. Vështirësi në komunikim.Vini re nëse personi ka vështirësi në pjesëmarrjen ose ndjekjen e bisedave, nëse grupi i tij i mendimeve është ndërprerë dhe nëse ai ka vështirësi në të menduarit e fjalëve ose emrave të objekteve.
  4. Mungesa e orientimit. Personat me demencë kanë aftësi të kufizuar hapësinore (perceptim hapësinor, paraqitje vizuale, orientim në hapësirë) si rezultat i së cilës shpesh humbasin kur p.sh. plumbi.
  5. Ndryshimet e personalitetit. Njerëzit me çmenduri do të fillojnë të sillen jashtëzakonisht të shqetësuar, të hutuar, të frikësuar ose të dyshimtë, të irrituar ose të kenë simptoma depresive.
  6. Humbja e ndjenjës së hapësirës dhe kohës. Nëse dikush harron se ku është ose nuk mban mend se si ka arritur atje, nëse harron se çfarë dite është vazhdimisht, atëherë situata është alarmante.
  7. Humbja e artikujve. Në fakt, njerëzit me demencë vendosin objekte në vende të ndryshme nga zakonisht, të cilat më pas nuk i mbajnë mend.
  8. Probleme të sjelljes të cilat variojnë nga keqmenaximi i parave deri te neglizhenca e higjienës dhe pastërtisë personale.
  9. Humbje interesi.Humbja e papritur e interesit për familjen, miqtë, punën dhe ngjarjet shoqërore është një shenjë paralajmëruese e demencës.
  10. Humbje kujtese.Humbja e kujtesës, veçanërisht kur ajo vazhdon, është shpesh një nga shenjat e para të demencës. Siç vërejnë ekspertët, ndonjëherë humbja e kujtesës e kombinuar me vështirësi në përqendrim, të folur ose të menduar mund të tregojë dëmtim të lehtë njohës, një gjendje më pak serioze që megjithatë është një faktor rreziku.

 

 


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.