Kryesore

Obeziteti në fëmijëri po rrit rastet e diabetit të tipit 2. Ja kujdesi që duhet të tregoni me fëmijët tuaj

09:25 - 23.06.24 I K
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Diabeti i tipit 2 shfaqet kryesisht tek të rriturit, por vitet e fundit po shfaqet në moshat gjithnjë e më të reja.
“Deri para disa vitesh, indi dhjamor mendohej se ishte joaktiv dhe ruante energji. Vitet e fundit janë bërë shumë punime që raportojnë se nga indi dhjamor sekretohen disa substanca, secila me një rëndësi të veçantë. Këto substanca përfshijnë antiponektinën, visfatinën dhe rezistinën. Puna e kryer nga laboratori i biokimisë ushtrimore të TEFAA të Universitetit të Thesalisë dhe Institutit të Performancës Fizike dhe Rehabilitimit, me qendër në Trikala, nxjerr në pah rëndësinë e këtyre substancave për shfaqjen e diabetit mellitus. Të dhënat e fundit treguan se fëmijët obezë kishin nivele dukshëm më të ulëta të antiponektinës dhe nivele dukshëm më të larta të visfatinës sesa fëmijët me peshë normale dhe fëmijët që ushtroheshin.  Kjo, ndër të tjera, theksohet në BRE, sipas gjetjeve të fundit shkencore nga profesori në TEFAA të Universitetit të Thesalisë,  z.Athanasios Tziamurtas.

Ky ndryshim në lipoproteinat tek  fëmijët obezë  është i ngjashëm me atë që ndodh tek të rriturit që shfaqin rezistencë ndaj insulinës dhe një predispozicion për diabetin e tipit 2 shfaqet  kryesisht tek të rriturit, por vitet e fundit po shfaqet gjithnjë e më shumë në moshat më të reja. Është e mundur që në fazën aktuale të jetës së tyre, këta fëmijë të mos shfaqin rezistencë të konsiderueshme ndaj insulinës, por ndryshimi i zgjatur i këtyre lipoproteinave krijon mjedisin përkatës metabolik për vendosjen e diabetit, thekson ai.

Por çfarë ushtrimesh duhet të bëjë dhe cfarë duhet të kenë parasysh në lidhje me të ngrënit?

Sipas shkencëtarit, udhëzimet më të fundit të Shoqatës Amerikane të Mjekësisë Sportive (American College of Sports Medicine) thonë se një person diabetik duhet të bëjë ushtrime aerobike afatgjatë me aktivitete ritmike që përdorin grupe të mëdha muskujsh 3-7 herë në javë. Në sugjerimet e fundit, rekomandohet që stërvitja të jetë e vazhdueshme, megjithatë, në kushte të caktuara, diabetikët mund të bëjnë edhe stërvitje intensive me intervale. Intervali kohor ndërmjet seancave stërvitore nuk duhet të jetë më i gjatë se dy ditë. Kjo sugjerohet sepse efekti i menjëhershëm që ka ushtrimi në metabolizmin e sheqerit reduktohet ndjeshëm pas periudhës 48-orëshe. Kohëzgjatja totale e ushtrimeve javore sugjerohet të jetë të paktën 150 minuta në javë.

Rekomandohet të kryhen 8-10 ushtrime për muskujt e sipërm dhe të poshtëm të trupit dhe 1-3 grupe me 10-15 përsëritje. Gjithashtu rekomandohet që diabetikët të bëjnë ushtrime fleksibiliteti dhe ekuilibri dy deri në tre herë në javë. Duhet theksuar se pacientët me DM duhet të kryejnë aktivitete jo të strukturuara (p.sh. punët e shtëpisë, kopshtari, punë të ndryshme) në mënyrë që të reduktohet koha e ulur, të rritet shpenzimi i energjisë dhe të arrihet qëllimi përfundimtar i humbjes së peshës.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.