BLUETOOTH

Tre shenja që ju jeni bërë i hidhur, si mund ta ndryshoni atë

17:26 - 23.11.22 E.D
GSH APP Get it on Google Play

Pa e kuptuar, shumë njerëz do të bëhen mizorë, nervozë, të përdredhur dhe cinikë, duke mbajtur të gjitha karakteristikat e personit që ne e quajmë “të hidhur”. “Përparimi drejt hidhërimit është shumë i ngjashëm me përparimin e rritjes fizike të një fëmije”, thotë psikologu klinik Seth Meyers dhe shpjegon se, në të njëjtën mënyrë që një prind nuk e kupton se sa i gjatë po bëhet fëmija çdo ditë, por befas e kupton se një pikë sa është rritur, kështu dhe hidhërimi ndërtohet në heshtje deri në ditën që klikon.
Trishtimi i akumuluar dhe kryesisht zemërimi janë dy përbërësit kryesorë në përzierjen e hidhësisë, ndërsa tre shenjat e mëposhtme janë identifikuesit kryesorë të tij.

Jeni nervoz dhe çdo gjë mund të shkaktojë një shpërthim zemërimi

Zemërimi, zhgënjimi dhe nervozizmi janë emocionet bazë të personit të hidhur, për të cilat nuk ka gjithmonë shpjegim. Pyes veten nëse sa më sipër vlen për ju? Një mënyrë e thjeshtë për ta zbuluar është të vlerësoni nga 0 në 10 kënaqësinë dhe emocionet pozitive që keni ndjerë ditët e fundit. Sa më e vogël të jetë shuma, aq më i madh është hidhërimi. Pastaj përpiquni të mbani mend nëse:

dërgoni një email të zemëruar ose të frustruar

keni qenë të përfshirë në ndonjë mosmarrëveshje verbale në nivel personal ose profesional

reagoi negativisht ndaj një të huaji që takuat gjatë drejtimit të automjetit, punës ose kryerjes së punëve

ju u “kapur” nga diçka që ju thanë ose ju pyetën

dhe nëse ndonjëra nga këto sjellje nuk do të ishte e izoluar por merrte dimensione rutinë.

Ju mendoni se të tjerët nuk ju kuptojnë plotësisht ose nuk e vlerësojnë atë që bëni

Nëse mbështetja, përfshirja emocionale dhe intimiteti i ofruar normalisht nga marrëdhëniet personale dhe profesionale i kanë lënë vendin pakënaqësisë, mungesës së besimit dhe zhgënjimit, nëse mendoni se marrëdhëniet nuk janë gjë tjetër veçse ‘flluska’ dhe nuk ia vlen të investoni për njerëzit, mund të kanë hyrë në mbretërinë e hidhërimit. Provoni përsëri vlerësimin nga 0 në 10:

sa e vlerësoni partnerin tuaj romantik?

nëse jeni beqar, sa jeni ndjerë i vlerësuar nga lidhja juaj e fundit?

sa mendoni se ndjenjat tuaja kuptohen kur i shprehni, veçanërisht zhgënjimin ose zemërimin tuaj?

Ju besoni se nuk do të ndjeni kurrë lumturi

Megjithëse pakënaqësia zakonisht barazohet me depresionin, në rastin e njerëzve të hidhur mund të ketë më shumë gjasa të shoqërohet me zemërim dhe të rezultojë nga një grumbullim i trishtimit dhe zemërimit gjatë shumë viteve. Do të ishte e vështirë për këdo që të mbajë pozitivitetin dhe shpresën kur ka përjetuar një sërë situatash dhe marrëdhëniesh që i kanë lënë të ndihen të keqkuptuar, të neglizhuar, të pakujdesshëm apo edhe të fshirë . Hidhërimi shoqërohet shpesh me një ndjenjë keqardhjeje për veten dhe tradhtinë se sa e padrejtë ka vepruar jeta

Si mund ta ndryshoni

Si çdo qenie njerëzore me ndjenja, individët ndihen të hidhëruar për disa arsye që, në shumicën e rasteve, ka të bëjë me ndjenjën e pavlefshme dhe të nënçmuar nga të tjerët. Ata dorëzohen pas zemërimit dhe zhgënjimit dhe heqin dorë, kur  veprimi është ai që mund të sjellë lidhje dhe, si rrjedhojë, ndryshim.

kapërceni të menduarit dhe ndjenjën e tepërt, elemente integrale të hidhërimit, duke zgjedhur një aktivitet produktiv që ju kënaq

përpiquni të lidheni me miqtë dhe të dashurit përmes telefonit ose bisedës live, tregoni interes për mënyrën se si po ecin së fundmi

dekongjestoni sistemin tuaj nervor qendror përmes praktikave të vetë-kujdesit si shëtitjet në fshat, meditimi, etj.

kërkoni ndihmën e një profesionisti të shëndetit mendor nëse është e nevojshme.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.