Kryesore

Fruti antikancerogjen që mbron zemrën dhe ndihmon në humbjen e peshës, ja çfarë duhet të dini

10:03 - 15.04.24 gsh
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Kanë një shije të ftohtë, të butë, të ëmbël. Ato mund të hahen si meze të lehtë ose në pjata të ndryshme të nxehta ose të ftohta. Megjithatë, ata nuk arrijnë të “fitojnë mbi” të gjithë njerëzit.




Nëse i përkisni atyre që i duan dardhat , apo atyre që i shmangin, lexoni tekstin më poshtë. Do të zbuloni se ky frut i veçantë “fsheh” shumë përfitime për organizmin.

Dardha është e pasur me lëndë ushqyese dhe komponime të dobishme bimore. Ai ndër të tjera, mund të mbështesë përpjekjet për humbje peshe, por edhe të mbrojë trupin nga kërcënimi i disa sëmundjeve kronike.

Zbuloni përfitimet kryesore shëndetësore të ngrënies së dardhave dhe ky frut me siguri do të jetë në shportën tuaj të ardhshme të blerjeve:

  1. Është shumë ushqyes

Një dardhë e vetme përmban sasi të konsiderueshme fibrash, vitamina C dhe K, kalium dhe lëndë ushqyese të tjera të vlefshme. I njëjti ushqim gjithashtu siguron sasi të vogla të folatit, provitaminës A dhe niacinës. Folati dhe niacina janë të rëndësishme për funksionin qelizor dhe prodhimin e energjisë, ndërsa provitamina A mbështet shëndetin e lëkurës dhe shërimin e plagëve.

Dardha është gjithashtu një burim i pasur i mineraleve të rëndësishme, si bakri dhe kaliumi. Bakri luan një rol të rëndësishëm në imunitetin, metabolizmin e kolesterolit dhe funksionin nervor, ndërsa kaliumi ndihmon kontraktimet e muskujve dhe funksionin e zemrës.

Përveç kësaj, këto fruta janë një burim i shkëlqyer i antioksidantëve polifenolikë, të cilët mbrojnë nga dëmtimi oksidativ. Zgjidhni të hani dardhën e plotë, pasi lëkura ka deri në 6 herë më shumë polifenole se mishi.

  1. Përmban antioksidantë të dobishëm

Dardha përmban shumë antioksidantë, të cilët janë arsyeja për nuancat e ndryshme të varieteteve të frutave. Në veçanti, fruti përmban antocianina, të njohura për aktivitetin e tyre kundër kancerit, si dhe përfitimet e tyre kardiovaskulare.

Studime të shumta tregojnë se një konsum i lartë i ushqimeve të pasura me anthocyanine lidhet me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve të zemrës.

Për më tepër, dardhat me lëkurë të gjelbër kanë luteinë dhe zeaksantinë , dy përbërës thelbësorë për shëndetin e syve, veçanërisht me kalimin e moshës. Shumë nga këto komponime bimore gjenden gjithashtu në lëkurën e frutave.

  1. Ka veti anti-inflamatore

Edhe pse inflamacioni është një përgjigje normale e sistemit imunitar, inflamacioni kronik mund të jetë kërcënues për shëndetin e njeriut pasi lidhet me sëmundje të caktuara, duke përfshirë sëmundjet e zemrës dhe diabetin e tipit 2.

Dardha është një burim i pasur i antioksidantëve flavonoid, të cilët ndihmojnë në zbutjen e inflamacionit, duke ulur rrezikun e këtyre sëmundjeve.

Disa rishikime të mëdha lidhin marrjen e lartë të flavonoideve me një rrezik të reduktuar të diabetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Ky efekt është ndoshta për shkak të vetive anti-inflamatore dhe antioksiduese të këtyre përbërjeve.

Përveç kësaj, dardha është e pasur me vitamina dhe minerale, si bakri dhe vitaminat C dhe K, të cilat gjithashtu luftojnë inflamacionin.

  1. Mund të ndihmojë në humbjen e peshës

Dardha është e ulët në kalori, e pasur me ujë dhe plot fibra. Ky kombinim i bën ato një ushqim miqësor për humbjen e peshës , pasi fibra dhe uji përmirësojnë ngopjen, duke ju mbajtur nga ngrënia e tepërt.

  1. Forcon shëndetin kardiovaskular

Dardha tregohet se është në gjendje të mbrojë zemrën tuaj . Ato përmbajnë procyanidin, një antioksidant që redukton ngurtësimin në indet e zemrës, por edhe kolesterolin LDL (të keq), ndërsa rrit kolesterolin HDL (të mirë).

Lëvorja përmban një antioksidant të rëndësishëm të quajtur quercetin që mendohet të jetë i dobishëm për shëndetin kardiovaskular duke reduktuar inflamacionin dhe faktorë të tjerë të rrezikut kardiovaskular si presioni i lartë i gjakut dhe nivelet e kolesterolit.

Konsumimi i rregullt i dardhave dhe frutave të tjera me mish të bardhë është lidhur gjithashtu me një rrezik të reduktuar të goditjes në tru.

  1. Promovon shëndetin e zorrëve

Dardha është një burim i shkëlqyer i fibrave të tretshme dhe të patretshme, të cilat janë thelbësore për shëndetin e tretjes, duke ndihmuar funksionimin e zorrëve. Një dardhë e mesme përmban 6 gram fibra, që është rreth 21% e dozës së rekomanduar ditore.

Dardhat janë gjithashtu të pasura me pektinë, një lloj fibre e tretshme që është shoqëruar me përfitime të ndryshme, duke përfshirë mbështetjen e funksionit të zorrëve dhe sistemit imunitar.

  1. Është e lidhur me një rrezik më të ulët të diabetit

Dardha – veçanërisht varietetet e kuqe – ndihmojnë në uljen e rrezikut të diabetit . Fibrat në dardha ngadalësojnë tretjen, duke i dhënë trupit më shumë kohë për të shpërbërë dhe thithur karbohidratet. Kjo gjithashtu mund të ndihmojë në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak.

  1. Ka veti antikancerogjene

Dardha përmban disa përbërës, të tillë si antocianin dhe acid klorogjenik, që herë pas here janë shoqëruar me aktivitet antikancerogjen.

Disa studime tregojnë se një dietë e pasur me fruta, duke përfshirë dardha, mund të mbrojë kundër disa llojeve të kancerit, përfshirë ato të mushkërive dhe stomakut. Përveç kësaj, disa studime tregojnë se frutat e pasura me flavonoide, si dardha, mund të mbrojnë edhe nga kanceri i gjirit dhe i vezoreve.

  1. Mund të konsumohet në shumë mënyra

Dardhat janë të disponueshme gjatë gjithë vitit dhe janë të lehta për t’u gjetur në treg. Ato mund të hahen të papërpunuara ose të plota, duke bërë një meze të lehtë.

Ato janë gjithashtu të lehta për t’u shtuar në një shumëllojshmëri recetash, duke përfshirë sallata, smoothie dhe pjata me mish pule ose derri. Sido që të zgjidhni t’i konsumoni, mos harroni të përfshini lëvozhgën për të marrë përfitimet maksimale.


Shfaq Komentet (1)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.