Kuriozitete

Pesë ushqimet që e bëjnë trupin tuaj të djersitet, ja cilat ju shuajnë etjen

11:31 - 14.06.24 gsh
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Me valën e parë të të nxehtit që tashmë po shfaqet, gjëja e fundit që duam është një faktor më shumë rëndues, përveç temperaturave të larta, të na bëjë të djersijmë.




Një prej tyre është ushqimi dhe pijet që konsumojmë.

“Djersitja pas ngrënies ose pirjes mund të jetë e ndryshme për të gjithë, por shpesh ndodh rreth fytyrës, qafës ose ballit. Njerëzit djersiten për të ndihmuar në ftohjen e trupit, pasi rregullon temperaturën ”, shpjegon Yasi Ansari, një dietolog-ushqyes i regjistruar dhe zëdhënës i Akademisë së Ushqyerjes dhe Dietologjisë.

Edhe pse ushqimet dhe pijet mund të ndikojnë në secilin trup në mënyra të ndryshme, ka disa që kanë më shumë gjasa të aktivizojnë gjëndrat e djersës, si në vijim:

Ushqimi pikant

Edhe pse ushqimet e nxehta preferohen në vendet me klimë më të ngrohtë, si India apo Tajlanda, ato rrisin pamjen e djersës për shkak të kapsaicinës.

Kapsaicina është e lidhur me receptorët nervorë, të cilët transmetojnë sinjale në trurin tonë, dhe kjo përkthehet si nxehtësi. Trupi ynë, si rezultat, përpiqet të ftohet dhe kështu ne djersijmë. Megjithatë, edhe në këtë rast, jo të gjithë e perceptojnë intensitetin e ushqimit të nxehtë.

Ushqim dhe pije të nxehtë

Pirja e një filxhani kafe të nxehtë ose pirja e një tasi të nxehtë supë rrit temperaturën e brendshme të trupit tuaj. Kur temperatura rritet, gjëndrat e djersës lëshojnë djersën, e cila ftoh trupin tuaj ndërsa avullohet.

Alkooli

Në kundërshtim me besimin e zakonshëm, një birrë e ftohtë në verë nuk do të na shuajë etjen aq sa mendojmë. Alkooli shkakton rritjen e rrahjeve të zemrës dhe zgjeron enët e gjakut në lëkurë. Kjo është edhe arsyeja pse fytyrat e disa njerëzve skuqen pasi pinë birrë, verë ose kokteje.

Pirja e alkoolit mund të shkaktojë skuqje të lëkurës dhe rritjen e temperaturës së trupit fillimisht, gjë që mund të çojë në më shumë djersitje. Për sa kohë që konsumimi vazhdon pa ushqim, mund të çojë në uljen e sheqerit në gjak, gjë që mund të çojë në nervozizëm, dridhje dhe djersitje.

Kafeina

Ushqimet dhe pijet që përmbajnë kafeinë, si kafeja, çaji i zi dhe pijet energjike, stimulojnë sistemin nervor qendror, i cili aktivizon gjëndrat e djersës.

Edhe nëse është një filxhan kafe e nxehtë, nxehtësia kontribuon në mënyrë të barabartë në rritjen e temperaturës së trupit dhe lirimin e djersës – kështu që është një goditje e dyfishtë.

Mish

Ekziston një teori se tretja e mishit me shumë proteina kërkon më shumë kohë dhe energji për t’u zbërthyer nga trupi dhe për këtë arsye rrit djersitjen. Kjo zakonisht ndodh sipas eksperteve, pasi hanë një sasi të konsiderueshme mishi te njerëzit që mund ta kenë më të vështirë tretjen e proteinave shtazore, shtoi Kimberlain.

Megjithatë, nuk ka asnjë provë shkencore se pse ndodh djersitja e mishit, kështu që nevojiten më shumë informacion.

Ushqimet që reduktojnë djersitjen

Përveç një diete të ekuilibruar, ekspertët rekomandojnë që të qëndroni të hidratuar gjatë gjithë ditës. Ushqime të ndryshme kontribuojnë gjithashtu në hidratimin e trupit , si frutat dhe perimet me përmbajtje të lartë uji si shalqiri, kastravecat dhe marulja.

Ushqime të tjera që mund të zvogëlojnë djersitjen përfshijnë kosin, qumështin, djathin dhe produkte të tjera të qumështit të pasura me kalcium, të cilat mund të ndihmojnë në rregullimin e temperaturës së trupit. Prandaj, ushqimet e pasura me fibra vegjetale gjithashtu nuk përmirësojnë djersitjen, sepse ato përmirësojnë tretjen dhe trupi nuk bën shumë përpjekje.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.