FOTO - GALERI

Foto mbresëlënëse e një balene në Egje

20:58 - 29.08.22 Gazeta Shqiptare
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Është publikuar një fotografi mahnitëse që përshkruan bukurinë e pashoqe të jetës detare në Mesdhe. Kjo është balena që jeton mes Samos, Ikaria dhe Kios.
Imazhi mbresëlënës është publikuar në Facebook nga “Archipelagos – Institute of Marine Conservation”, i cili ka kapur gjitarin detar në momentin që po merrte ujë nga tubi i tij.

Kjo balenë e veçantë jeton midis Kios, Ikaria dhe Samos dhe është një nga katër llojet e gjitarëve detarë që Instituti i Mbrojtjes Detare “Archipelagos” ka studiuar kohët e fundit.

Peshku fryrës (Physeter macrocephalus) është balena më e madhe me dhëmbë në planet me gjatësi 8-12 metra për femra dhe 16-18 metra për meshkuj dhe peshë përkatësisht 24 dhe 57 ton, ndërsa jetëgjatësia vlerësohet rreth 70. vjet.

Popullsia e tyre në Mesdhe është më pak se 2500 anëtarë të rritur, ndërsa raportet për praninë e tyre në detet greke ekzistojnë që nga koha e Aristotelit.

Postimi në detaje:

“Balena në Egjeun verilindor, teksa vazhdojmë kërkimet e vazhdueshme në det të hapur, në zonën unike detare mes Kios, Ikarisë dhe Samosit, mbi kanalin detar që i kalon 1100 metra thellësia.

Është një nga 4 llojet e gjitarëve detarë që po studiojmë këto ditë në këtë zonë unike të Mesdheut lindor.

Peshku fryrës (Physeter macrocephalus) është balena më e madhe me dhëmbë në planet me një gjatësi 8-12 metra për femrat dhe 16-18 metra për meshkujt dhe një peshë përkatësisht 24 dhe 57 tonë. Ka një jetëgjatësi rreth 70 vjet. Popullsia e tyre në Mesdhe është më pak se 2500 të rritur, ndërsa prania e tyre përmendet në detet greke që në lashtësi, me të dhënat mbresëlënëse të Aristotelit për kohën.

Vetëm kur të njohim pasurinë unike të deteve tona, ne mund t’i mbrojmë ato!”


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.