BOTA

Pema familjare më e vjetër në botë e krijuar duke përdorur ADN-në

23:30 - 05.10.22 Gazeta Shqiptare
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Analiza e ADN-së nga banorët e varrit zbuloi se njerëzit e varrosur aty ishin nga pesë breza të vazhdueshëm të një familjeje të gjerë.
Shumica e atyre që u gjetën në varr e kishin prejardhjen nga katër gra që të gjitha kishin fëmijë me të njëjtin burrë.

E drejta për të përdorur varrin bazohej në prejardhjen nga një burrë.

Por njerëzit u varrosën në pjesë të ndryshme të varrit bazuar në matriarkun e gjeneratës së parë nga e kishin prejardhjen.

Kjo sugjeron që gratë e gjeneratës së parë kishin një vend të rëndësishëm shoqëror në kujtimet e këtij komuniteti. Varri neolitik, ose “cairn”, në Hazleton North në Gloucestershire ka dy dhoma në formë L, njëra me pamje nga veriu dhe tjetra nga jugu.

Bashkautori Prof David Reich, nga Shkolla Mjekësore e Harvardit në Boston, SHBA, i cili udhëhoqi gjenerimin e ADN-së së lashtë nga mbetjet, shpjegoi: “Dy nga gratë, të gjithë fëmijët e tyre janë në dhomën jugore – dhe fëmijët e tyre deri në brezi i pestë.

“Dhe më pas dy gratë e tjera, fëmijët e tyre janë kryesisht në dhomën veriore – edhe pse disa prej tyre kalojnë në dhomën jugore më vonë në jetën e përdorimit të varrit – ndoshta duke reflektuar shembjen e kalimit verior që do të thoshte se nuk ishte e mundur për të varrosur më atje”.

Dr Chris Fowler i Universitetit të Newcastle, MB, autori i parë dhe arkeologu kryesor në studim, tha: “Kjo ka një rëndësi më të madhe sepse sugjeron që plani arkitektonik i varreve të tjera neolitike mund të na tregojë se si funksiononte farefisnia në ato varre”.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.