Kryesore

Të mira për shëndetin e zemrës dhe parandalojnë kancerin, përfitimet e jashtëzakonshme që merrni nga konsumi i ullinjve

16:58 - 20.04.24 a.d
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Ullinjtë preferohen shumë për konsum, jo vetëm sepse janë të shijshme, por edhe për shkak të përfitimeve shëndetësore.




Ullinjtë janë shumë të pasur me vitaminë E dhe antioksidantë të tjerë të fuqishëm, të cilët studimet kanë treguar se kanë një efekt mbrojtës kundër osteoporozës dhe disa llojeve të kancerit, si dhe për shëndetin e zemrës. Çfarë tregojnë provat shkencore?

Ullinj dhe antioksidantë

Antioksidantët në dietën tonë kanë treguar se zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kronike si sëmundjet e zemrës dhe kanceri. Ullinjtë e të gjitha llojeve janë të pasur me antioksidantë, të cilët studimet kanë treguar se mund të ndihmojnë në luftimin e inflamacionit dhe reduktimin e rritjes së mikroorganizmave patogjenë në trup. Një studim i mëparshëm në vitin 2009 tregoi se konsumi i disa llojeve të pastës së ullirit dukej të rritet ndjeshëm.

Ullinjtë për shëndetin e zemrës

Kolesteroli i lartë në gjak dhe presioni i lartë i gjakut janë faktorë rreziku për sëmundjet e zemrës. Acidi oleik, acidi yndyror kryesor në ullinj, është shoqëruar me përmirësimin e shëndetit të zemrës. Një rishikim i studimeve zbuloi se acidi oleik mund të rregullojë nivelet e kolesterolit dhe të mbrojë kolesterolin LDL (të keq) nga oksidimi. Megjithatë, efektet kardioprotektive të konsumit të ullirit mbështeten edhe nga studime të tjera. Ullinjtë dhe vaji i ullirit mund të ulin presionin e gjakut, një faktor kryesor rreziku kardiovaskular.

Ullinjtë për shëndetin e kockave

Vendet mesdhetare janë gjetur të kenë një incidencë më të ulët të osteoporozës sesa pjesët e tjera të Evropës dhe është sugjeruar se ullinjtë mund të parandalojnë osteoporozën. Arsyeja për këtë? Disa përbërës bimorë në ullinj dhe vaj ulliri janë treguar se parandalojnë humbjen e kockave në studimet e kafshëve dhe laboratorike. Studimet vëzhguese tregojnë gjithashtu se dieta mesdhetare ul rrezikun e frakturave të kockave.

Ullinjtë për parandalimin e kancerit

Ekspertët u nxitën të hetonin këtë mundësi nga fakti se ullinjtë dhe vaji i ullirit konsumohen gjerësisht në rajonin e Mesdheut. Kjo mund të jetë pjesërisht për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të antioksidantëve dhe acidit oleik. Sipas studimeve vëzhguese dhe studimeve laboratorike, këto përbërës në ullinj prishin ciklin jetësor të qelizave kancerogjene në gji, zorrë të trashë dhe stomak.

Megjithatë, nevojiten studime afatgjata të kontrolluara te njerëzit për të konfirmuar këto rezultate. Aktualisht, nuk është e qartë nëse ngrënia e ullinjve apo vajit të ullirit çon në një reduktim të incidencës së kancerit.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.