AKTUALITET

Franca synon të mbrojë fëmijët nga prindërit që shpërndajnë fotot në internet

20:50 - 28.02.23 E.D
GSH APP Get it on Google Play

Prindërit francezë duhet të mendojnë dy herë përpara se të postojnë shumë foto të pasardhësve të tyre në rrjetet sociale.
Të martën, anëtarët e komitetit të ligjeve të Asamblesë Kombëtare njëzëri dhanë dritën jeshile të projektligjit për të mbrojtur të drejtat e fëmijëve për imazhet e tyre.

“Mesazhi për prindërit është se detyra e tyre është të mbrojnë privatësinë e fëmijëve të tyre”, tha në një intervistë Bruno Studer, një deputet nga partia e Presidentit Emmanuel Macron që parashtroi projektligjin. “Mesatarisht, fëmijët kanë 1300 foto të tyre që qarkullojnë në platformat e mediave sociale para moshës 13 vjeç, para se të lejohen të kenë një llogari”, shtoi ai.

Presidenti francez dhe gruaja e tij Brigitte e kanë bërë mbrojtjen e fëmijëve në internet një prioritet politik. Ligjvënësit po punojnë gjithashtu për kërkesat e verifikimit të moshës për mediat sociale dhe rregullat për të kufizuar kohën para ekranit të fëmijëve.

Studer, i cili u zgjodh për herë të parë në vitin 2017, ka bërë një karrierë nga siguria e fëmijëve në internet. Në vitet e fundit, ai shkroi dy pjesë të legjislacionit novator: njëra që kërkon që prodhuesit e telefonave inteligjentë dhe tabletëve t’u japin prindërve mundësinë për të kontrolluar aksesin e fëmijëve të tyre në internet dhe një tjetër që prezanton mbrojtje ligjore për yjet e fëmijëve të YouTube.

E ashtuquajtura ndarje (duke kombinuar “ndarjen” dhe “prindërimin”, duke iu referuar postimit të fotove të ndjeshme të fëmijëve të dikujt në internet) përbën një nga rreziqet kryesore për privatësinë e fëmijëve, sipas deklaratës shpjeguese të projektligjit. Gjysma e fotografive të shpërndara nga abuzuesit seksualë të fëmijëve u postuan fillimisht nga prindërit në mediat sociale, sipas raporteve të Qendrës Kombëtare për Fëmijët e Zhdukur dhe të Shfrytëzuar, të përmendura në tekst.

Legjislacioni i miratuar të martën përfshin mbrojtjen e privatësisë së fëmijëve të tyre midis detyrave ligjore të prindërve. Të dy prindërit do të jenë bashkërisht përgjegjës për të drejtat e imazhit të pasardhësve të tyre dhe “do të përfshijnë fëmijën … sipas moshës dhe shkallës së tij të pjekurisë”.

Në rast mosmarrëveshjeje midis prindërve, gjyqtari mund të ndalojë njërin prej tyre të postojë ose të ndajë fotografitë e një fëmije pa autorizim nga tjetri. Dhe në rastet më ekstreme, prindërit mund të humbasin autoritetin e tyre prindëror mbi të drejtat e imazhit të fëmijëve të tyre “nëse shpërndarja e imazhit të fëmijës nga të dy prindërit cenon seriozisht dinjitetin ose integritetin moral të fëmijës”.

Projektligji duhet ende të kalojë në një seancë plenare javën e ardhshme dhe në Senat përpara se të bëhet ligj.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.