AKTUALITET

Ja ku fillon kriza e ardhshme financiare!

15:44 - 31.01.23 E.D
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Nuk mund të ndodhte më. A mundet?
Kur bankat ‘hodhën në erë’ ekonominë globale në vitin 2008, rregullatorët nga Brukseli në Uashington u përpoqën të vendosnin skelat. Gjithçka ishte mirë, por ç’të themi për pjesët e sistemit financiar që mbetën pas? Disa valëzime nën sipërfaqe tani po bëjnë që personat e brendshëm të shpërthejnë në ‘djersë’ të ftohta.

Këmbanat e alarmit po bien për të ashtuquajturat banka hije ose jobanka – jo fare banka në kuptimin tradicional, por struktura të tilla si fondet e investimeve, siguruesit, kapitali privat, pensionet dhe fondet mbrojtëse. Ata jo vetëm që i shpëtuan disa rregullave më të rrepta të vendosura gjatë krizës së fundit, por edhe përfituan duke marrë përsipër shumë rreziqe nga sektori i zakonshëm bankar.

Por kohët e mira të pas krizës po marrin fund. Bankat qendrore po rrisin normat e interesit në një përpjekje për të trajtuar inflacionin në rritje që do të thotë se epoka e parave të lira ka mbaruar.

Dhe rregullatorët kanë frikë se dobësitë që janë krijuar gjatë viteve të fundit janë gati të shpërthejnë dhe të dërgojnë valë tronditëse në të gjithë botën.

Libër lojërash ogurzi

Zvogëlimi i ofertës së parave në sistemin bankar në hije do të thotë “ju shihni disa nga çështjet që janë atje – duke u ekspozuar”, paralajmëroi Verena Ross, shefja e rregullatorit të letrave me vlerë të BE-së, në një intervistë ekskluzive me POLITICO.

Nuk është e vështirë të shihet se çfarë mund të ndodhë dhe si. Deri më tani, një seri mini-krizash – relativisht të vogla dhe të pavarura – do të thotë se ekziston një libër i qartë dhe ogurzi se si fillon dhe më pas përhapet një problem në bankingun në hije:

— Shembulli kryesor janë trazirat që goditën fondet e pensioneve në Mbretërinë e Bashkuar në vjeshtë, me Bankën e Anglisë që duhet të ndërhyjë për të blerë bono për të qetësuar tregjet.

— Në mënyrë të ngjashme, luhatjet e paqëndrueshme të çmimeve në tregjet e së ardhmes, të shkaktuara nga pushtimi rus i Ukrainës, krijuan një krizë parash në kompanitë evropiane të energjisë.

— Në fillim të pandemisë, një “sasi për para” nga kompanitë krijoi probleme në tregjet e borxhit afatshkurtër – duke kërkuar sërish një ndërhyrje të bankës qendrore.

– Dhe në vitin 2021, kolapsi i fondit mbrojtës Archegos përhapi humbje në baste të mëdha të fshehura në banka.

Të njëjtat tema kalojnë nëpër të gjitha ato lëkundje: presionet afatshkurtra të parave, bastet e rrezikshme dhe efektet domino.

Rreziqe të mëtejshme

“Ajo që shihni në të gjitha këto episode [periferike] është se ka një çështje të përbashkët rreth … likuiditetit, levës dhe ndërlidhjes”, tha Ross. Dhe këta janë “tregues të zakonshëm të çështjeve që ne duhet t’i shikojmë, për të identifikuar se ku mund të ketë rreziqe të mëtejshme. mund të vijë nga”.

Nuk është vetëm rregullatori i letrave me vlerë. Mbikëqyrës të tjerë po japin paralajmërime të ngjashme se si bankat në hije mund të theksojnë një krizë.

Një ndryshim në kushtet e tregut financiar mund të çojë në stres afatshkurtër të parave dhe të shkaktojë shitje të detyruar, tha Jérôme Reboul, drejtor menaxhues i drejtorisë së politikave rregullatore dhe çështjeve ndërkombëtare në Autorité des Marchés Financiers Franceze (AMF).

Kjo mund të krijojë një “mekanizëm vetë-përforcues” ku shitja ul çmimet më tej, duke krijuar më shumë presion mbi investitorët – ose më shumë kërkesa për para nëpërmjet thirrjeve të marzhit në pozicionet e derivateve. “Ky është episodi që të gjithë kanë në mendje”, tha ai.

Por ndërkohë që pothuajse të gjithë pajtohen se sektori bankar në hije mund të jetë një aksident që pret të ndodhë, nuk ka një plan të qartë ose të rënë dakord se si ta ndalojë atë.

Çfarë duhet bërë

Autoritetet globale duan t’i bëjnë bankat në hije më elastike për të parandaluar një krizë të parave që shndërrohet në një krizë të plotë. Bankierët qendrorë po bëjnë presion për veprim sepse përndryshe mund t’u duhet të grumbullojnë para publike për të qetësuar gjërat – në një kohë kur ata janë të etur të bëjnë të kundërtën: të tërhiqen nga tregjet.

Ka një ndarje se sa larg duhet të shkohet. Ndërsa bankat qendrore duan të transferojnë masa të ngjashme mbrojtëse që ekzistojnë tashmë në sistemin bankar – të tilla si tamponat e parave – në sektorin bankar në hije, rregullatorët e tregjeve preferojnë opsione më të personalizuara.

Siç tha Ross, nuk është rasti që një madhësi i përshtatet të gjithëve.

“Për mendimin tim nuk është domosdoshmërisht qasja e duhur për të thënë thjesht sepse ne kemi masën X në sektorin bankar ose masën Y në sektorin e sigurimeve, duhet të keni të njëjtën domosdoshmërisht në një sektor tjetër”, tha ajo. “Duhet të shikoni në atë që në të vërtetë ka kuptim në fushën dhe sektorin individual me të cilin po merreni”.

Megjithatë, ka një bazë të përbashkët mbi nevojën për të përcaktuar se cilat mjete janë të disponueshme në një krizë – si penalizimi i investitorëve që nxitojnë për të rikthyer shpejt paratë e tyre – dhe mundësisht përpara se diçka tjetër të dalë.

Ne nuk jemi banka

Nga ana e saj, industria e fondeve është jashtëzakonisht rezistente ndaj çdo reforme që do t’i detyronte ata të mbajnë bufera si bankat dhe është e kujdesshme për t’u grumbulluar së bashku me pjesë të tjera të sektorit të bankave në hije.

Por edhe ai e njeh problemin.

“A mendoj se ka rrezik aksidentesh në sektorin jobankar në përgjithësi? Unë do të thoja, po, po. Sa herë që keni një periudhë kaq të gjatë të normave stimuluese të interesit dhe politikës fiskale stimuluese, dhe më pas do të dilni prej saj, do ta shihni këtë,” tha Michael Pedroni, shefi i çështjeve globale në ICI, i cili përfaqëson fondin global. industrisë.

Në BE, po zhvillohet një debat mbi atë se sa të përcaktueshme duhet të jenë mjetet e disponueshme në një pjesë kyçe të legjislacionit të fondit, dhe për të përmirësuar të dhënat dhe raportimin tek autoritetet.

“Ne duhet të rregullojmë shtëpinë tonë në BE”, tha Ross. “Nga ana tjetër, ne duhet të jemi të vetëdijshëm se jetojmë në një sistem financiar global”.

Përgatiti: Gazeta Shqiptare 


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.