FOTO - GALERI

Gurë varresh, mbishkrime me emra dhe vargje nga Kurani/ Arkeologët zbulojnë 25.000 relikte historike!

10:12 - 06.02.24 E.P
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Arkeologët kanë zbuluar rreth 25,000 mbetje në qendrën historike të Jeddah, qyteti i dytë më i madh në Arabinë Saudite.
Mbetjet përfshijnë më shumë se 11,400 fragmente qeramike, pothuajse 11,400 kocka kafshësh dhe afërsisht 1,700 predha, si dhe materiale ndërtimi dhe artefakte të bëra nga qelqi dhe metali, ka njoftuar Programi i Qarkut Historik të Jeddah.

Gjetjet janë rezultat i gërmimeve që u zhvilluan në lagjen historike të qytetit, të njohur si al-Balad, në vitin 2020. Materialet e zbuluara në zonë përbëjnë një “shtesë të vlefshme” në fushën e arkeologjisë në Arabinë Saudite, sipas JHDP.

Pamje e brendshme e një kulle të fortifikuar në sitin arkeologjik al-Shona në lagjen historike të Jeddah. Distrikti, i njohur si Al-Balad, u krijua në shekullin e 7-të dhe tani renditet si një Trashëgimi Botërore e UNESCO-s!
Shembuj të fragmenteve qeramike kineze të importuara të gjetura gjatë gërmimeve arkeologjike në Jeddah historike. Këto fragmente ishin midis mijëra mbetjeve të zbuluara gjatë gërmimeve të fundit.

Puna në terren që zbuloi grupin e fundit të mbetjeve në pjesën e vjetër të qytetit u fokusua në katër vende të ndryshme: Xhamia Othman bin Affan, siti arkeologjik i al-Shona, Hendeku Lindor dhe një segment i Murit Verior. Më të vjetrat nga mbetjet e zbuluara datojnë në shekujt VII dhe VIII, megjithëse arkeologët identifikuan gjithashtu gjetje nga periudha shumë të mëvonshme.

Midis objekteve të gjetura në xhaminë Othman bin Affan ishin enë qeramike dhe pjesë prej porcelani të cilësisë së lartë  duke përfshirë disa të bëra në provincën kineze të Jiangxi që potencialisht datojnë në shekujt 16-19.

Arkeologët kryen gjithashtu analiza mbi shtyllat e gjetura në anët e mihrabit (një kamare në murin e një xhamie), duke përcaktuar se ato me gjasë datojnë në shekujt VII dhe VIII.

Një dru i dendur dhe me ngjyrë të zezë  u zbulua se ishte ishulli Ceylon (tani i njohur si Sri Lanka) në Oqeanin Indian.

Gurë varresh të gjetura në Jeddah historike

Shembuj të gurëve të varreve të gjetura në pjesë të ndryshme të Xhedës historike. Gurët e varreve, të cilat mund të datojnë në shekujt 8 dhe 9, shfaqin mbishkrime me emra, epitafe dhe vargje nga Kurani.

Shembuj të gurëve të varreve të gjetura në pjesë të ndryshme të Xhedës historike. Gurët e varreve, të cilat mund të datojnë në shekujt 8 dhe 9, shfaqin mbishkrime me emra, epitafe dhe vargje nga Kurani.

Në vendndodhjen arkeologjike të Al-Shona, e cila daton të paktën në shekullin e 19-të (me indikacione edhe më të vjetra), studiuesit gjetën fragmente të shumta qeramike të përbërë nga porcelani dhe qeramika të tjera nga Evropa, Japonia dhe Kina që datojnë në shekullin e 13-të. dhe shekulli i 14-të.

Përveç kësaj, arkeologët zbuluan disa gurë varresh, të bëra nga materiale të tilla si mermeri dhe graniti, në vende të ndryshme brenda qytetit të vjetër. Gurët e varreve, të cilat mund të datojnë në shekujt 8 dhe 9, shfaqin mbishkrime me emra, epitafe dhe vargje nga Kurani.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.