Kuriozitete

Bima aromatike kundër kancerit që lehtëson dhimbjet dhe përmirëson kujtesën, zbuloni përfitimet e çmuara për trupin tuaj

08:20 - 29.05.24 gsh
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Rozmarina ka qenë një përbërës kyç në farmacitë e natyrës për shekuj me radhë. Shpesh shtohet në produkte të tilla si sapunët dhe parfumet, dhe gjithashtu është lidhur me një sërë vetive terapeutike për shëndetin e njeriut.




Në veçanti, rozmarina është veçuar për aftësinë e saj për të përmirësuar kujtesën , për të përmirësuar qarkullimin e gjakut dhe shëndetin e sistemit nervor.

Gjithashtu përdoret tradicionalisht për të lehtësuar spazmat e muskujve, rritjen e flokëve dhe mbështetjen e shëndetit të tretjes.

Megjithëse shumë nga këto përdorime mbështeten më shumë nga tradita sesa nga provat shkencore, disa studime sugjerojnë përfitime premtuese.

Për shembull, hulumtimet tregojnë se rozmarina ka veti anti-trombotike, të cilat mund të parandalojnë formimin e mpiksjes së gjakut, duke rritur shëndetin kardiovaskular.

Përbërja e tij e pasur me antioksidantë e lejon atë të neutralizojë radikalet e lira, duke mbrojtur potencialisht kundër dëmtimit të qelizave dhe sëmundjeve.

Vaji i rozmarinës përdoret gjithashtu për të lehtësuar dhimbjet e muskujve dhe kyçeve. Megjithatë, mbështetja shkencore në këtë fushë mbetet e munguar.

Mësoni rreth 6 përfitimeve të vlefshme shëndetësore të rozmarinës:

Lehtëson dispepsi: Gjethet e rozmarinës përdoren për të trajtuar dispepsi.

Trajton dhimbjet e muskujve dhe kyçeve: Aplikimi i vajit të rozmarinës në lëkurë është zbuluar se trajton dhimbjet e muskujve dhe artritin, si dhe përmirëson qarkullimin

Stimulon lëkurën e kokës: Historikisht, rozmarina është përdorur për të stimuluar rritjen e flokëve. Në një studim të 84 njerëzve me alopecia wereata, ata që masazhuan kokën e tyre me rozmarinë dhe vajra të tjerë esencialë çdo ditë për 7 muaj, përjetuan një rritje të konsiderueshme të flokëve. Megjithatë, nevojiten më shumë prova për të vërtetuar lidhjen.

Neutralizon patogjenët që vijnë nga ushqimi: Disa studime tregojnë se rozmarina pengon patogjenët që vijnë nga ushqimi, si Listeria monocytogenes, B. cereus dhe S. aureus.

Përmirëson kujtesën dhe përqendrimin: Rozmarina përdoret shpesh në aromaterapi për të rritur përqendrimin dhe kujtesën dhe për të lehtësuar stresin.

Një studim tregon se rozmarina, në kombinim me vajra të tjerë me erë të këndshme, mund të ulë nivelet e kortizolit dhe të ndihmojë në uljen e stresit.

Ka veti antikancerogjene: Disa studime tregojnë se ekstrakti i rozmarinës mund të pengojë rritjen e tumoreve duke parandaluar riprodhimin e qelizave kancerogjene.

Një studim zbuloi se rozmarina, në vetvete dhe në kombinim me kurkumin, ndihmoi në parandalimin e kancerit të gjirit. Një studim i dytë zbuloi efekte të ngjashme të rozmarinës në qelizat e kancerit të zorrës së trashë.

 

Rozmarinën mund ta gjeni në formë të tharë, në kapsula, në tinktura alkoolike, çaj dhe ekstrakt të lëngshëm, por edhe në formë vaji për përdorim të jashtëm.

Ndërsa bari konsiderohet i sigurt për shumicën e të rriturve, veçanërisht në përdorimet e tij në kuzhinë, përdorimi medicinal duhet të trajtohet me kujdes.

Për shembull, vaji i rozmarinës është i përshtatshëm vetëm për përdorim të jashtëm, pasi përmban substanca toksike. Përveç kësaj, gratë shtatzëna dhe ato në laktacion, si dhe njerëzit me kushte të tilla si presioni i lartë i gjakut ose ulçera e stomakut këshillohen të shmangin doza të larta.

Ju gjithashtu duhet të jeni të vetëdijshëm për ndërveprimet e mundshme të rozmarinës me një sërë medikamente, të tilla si antikoagulantët, diuretikët dhe ilaçet e diabetit .

Pavarësisht gjithë kësaj, rozmarina mbetet një barishte magjepsëse, me dhjetëra përfitime të mundshme shëndetësore, një tjetër dëshmi e fuqisë së ilaçeve natyrale.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.