BOTA

Koronairusi/ Rreziku i kësaj sëmundje rritet me 60% pas infektimit

07:16 - 23.09.22 Gazeta Shqiptare
GSH APP Get it on Google Play

Infeksioni SARS-CoV-2 mund të rrisë rrezikun e diabetit të tipit 1 sipas një studimi të 1.2 milionë fëmijëve në Norvegji.
Sondazhi mbarëkombëtar që mbulon dy vitet e para të pandemisë zbuloi se 0.13% e fëmijëve dhe adoleshentëve me infeksion Covid-19 u diagnostikuan me diabet të tipit 1 një muaj ose më shumë pas infeksionit krahasuar me 0.08% të fëmijëve pa një infeksion të dokumentuar – një 63% rrezik relativ i rritur.

Hulumtimi u krye nga Hanne Løvdal Gulseth dhe Dr German Tapia dhe kolegë nga Instituti Norvegjez i Shëndetit Publik në Oslo dhe u prezantua në konferencën vjetore të Shoqatës Evropiane për Studimin e Diabetit në Stokholm, Suedi.

Studimi përdori të dhënat kombëtare mjekësore për të ekzaminuar rastet e reja të diabetit të tipit 1 në të gjithë të rinjtë nën 18 vjeç në Norvegji (mbi 1.2 milion njerëz) gjatë një periudhe dyvjeçare duke filluar nga marsi 2020, duke krahasuar ata të kontraktuar me Covid-19 me ata që nuk ishin.

“Kërkimi ynë tregon një lidhje të mundshme midis Covid-19 dhe rasteve të reja të diabetit të tipit 1”, shpjegon studiuesja kryesore Dr. Hanne Løvdal Gulseth, drejtoreshë e kërkimit në Institutin Norvegjez të Shëndetit Publik. Megjithatë, ajo tregon se rreziku absolut i zhvillimit të diabetit të tipit 1 është rritur nga 0,08% në 0,13%, pra mbetet shumë i ulët. Nuk ka arsye për shqetësim për të rinjtë me Covid-19 siç thekson eksperti, por është e rëndësishme që prindërit dhe mjekët të jenë të vetëdijshëm për shenjat dhe simptomat e diabetit të tipit 1: etja e vazhdueshme, lodhja e madhe dhe humbja e papritur e peshës janë. shenjat karakteristike.

Diabeti i tipit 1, i diagnostikuar zakonisht në moshë të re dhe i shoqëruar me dështimin e pankreasit për të prodhuar insulinë, dyshohet prej kohësh të jetë rezultat i një përgjigjeje imune tepër reaktive, ndoshta për shkak të infeksionit viral, duke përfshirë viruset e frymëmarrjes.

Disa raporte të fundit të rasteve kanë sugjeruar një lidhje midis rasteve të reja të diabetit të tipit 1 dhe infeksionit SARS-CoV-2 tek të rriturit. Por provat për fëmijët janë më të kufizuara. Një raport i fundit nga Qendra Amerikane për Kontrollin e Infeksionit – CDC – zbuloi se fëmijët kishin 2.5 herë më shumë gjasa të diagnostikoheshin me diabet pas infeksionit SARS-CoV-2, por hulumtimi nuk diskriminoi midis llojeve të ndryshme të diabetit duke mos marrë parasysh dhe faktorë të tjerë që mund të rrisin sheqerin në gjak si problemet shëndetësore, medikamentet, obeziteti etj.

Në studimin aktual, 1,202,174 fëmijë dhe adoleshentë u ndoqën që nga fillimi i pandemisë në mars 2020 derisa u diagnostikuan me diabet të tipit 1, arritën moshën madhore ose në fund të studimit (Mars 2022).

Studiuesit shikuan rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 1 brenda ose pas 30 ditësh nga diagnoza pozitive e infeksionit SARS-CoV2 me anë të testit PCR. Ata e krahasuan këtë grup të popullsisë me fëmijët dhe adoleshentët në popullatën e përgjithshme pa infeksion Covid-19.

Gjatë periudhës dyvjeçare të ndjekjes, gjithsej 424,354 fëmijë rezultuan pozitivë për koronavirusin dhe pati 990 raste të reja të diabetit të tipit 1.

Pas përshtatjes për moshën, gjininë, vendin e origjinës, rajonin gjeografik dhe faktorët socio-ekonomikë, analiza tregoi se njerëzit që u kontraktuan me Covid-19 kishin 60% më shumë gjasa të zhvillonin diabetin e tipit 1 tridhjetë ditë pas infektimit sesa me ata që ose nuk kishin qenë. të regjistruara si raste ose ishin rezultuar negative në testin PCR.

Megjithëse arsyet e sakta për rritjen e rrezikut të diabetit të tipit 1 tek të rinjtë pas infektimit me Covid-19 nuk janë kuptuar plotësisht, studiuesit spekulojnë se sulmi i SARS-CoV-2 në qelizat β të pankreasit, si dhe inflamacioni i shkaktuar nga virusi dhe nxitja e një autoimuniteti tashmë ekzistues mund të luajë një rol.

Kufizimet e hulumtimit përfshijnë faktin se ai është vëzhgues dhe nuk zbulon një marrëdhënie shkakësore, ndërsa nuk mund të përjashtohet mundësia që faktorë të tjerë që nuk janë vlerësuar të kenë luajtur një rol.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.