BOTA

Disa prej nesh janë pjesërisht neandertalë dhe kjo ndikon në mënyrën se si ilaçet veprojnë tek ne

21:56 - 05.02.23 E.D
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Shumë prej nesh mbajnë gjenet e Neandertalit, falë ndërthurjes 60,000 vjet më parë dhe kjo mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në mënyrën se si thithim ilaçet, ka treguar një studim i ri.
Që një ilaç të jetë efektiv dhe jo i dëmshëm, ai duhet të administrohet në dozën e duhur, por njerëzit me gjene të Neandertalit eliminojnë ilaçe të tilla si warfarina hollues i gjakut.

Variantet e gjeneve mund të nënkuptojnë se një dozë ilaçi që normalisht do të ishte efektive është në të vërtetë toksike, paralajmërojnë studiuesit.

Variantet e gjeneve mbarten nga 20% e evropianëve të sotëm.

Neandertalët ishin një grup njerëzish të lashtë që populluan Evropën dhe Azinë përpara ardhjes së njerëzve modernë.

Kur njerëzit modernë dhe Neandertalët u takuan, ata u përzien – kështu që njerëzit me rrënjë jashtë Afrikës priren të mbajnë një deri në dy për qind të gjenomit të tyre nga Neandertalët.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.