AKTUALITET

Përtej TikTok, holandezët i thonë stafit të qeverisë që të çinstalojnë aplikacionet kineze dhe ruse

22:45 - 21.03.23 E.D
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Qeveria holandeze ka lëshuar udhëzime të reja të martën për zyrtarët e saj për të çinstaluar aplikacionet nga vendet që zhvillojnë një “program kibernetik sulmues” kundër Holandës, duke përfshirë Kinën, Rusinë, Korenë e Veriut dhe Iranin.
Masa është një përgjigje ndaj pyetjeve të ligjvënësve holandezë nëse aplikacioni për ndarjen e videove në pronësi kineze TikTok duhet të ndalohet nga telefonat e punës. Zyrtarëve të qeverisë iu tha që në nëntor të mos përdorin TikTok për punën e qeverisë, por kufizimet formale në aplikacion – si ndalimi që institucionet e BE-së lëshuan në shkurt – nuk ishin ende në fuqi.

Në udhëzimin e tyre të ri, holandezët po shkojnë përtej TikTok.

“Hapi i parë është të bindësh menjëherë zyrtarët e qeverisë kombëtare që të instalojnë ose përdorin aplikacione në pajisjet e punës celulare nga kompanitë me origjinë nga vendet me një program sulmues kibernetik kundër Holandës dhe/ose kundër interesave holandeze,” shkroi ministrja e Dixhitalizimit, Alexandra van Huffelen. në një letër drejtuar ligjvënësve, parë nga POLITICO. Udhëzimi bazohet në këshillat e shërbimeve të inteligjencës së vendit.

Një letër e dytë, dërguar nga shërbimet e inteligjencës ministrit të punëve të brendshme, detajonte se cilat vende prek urdhri dhe pse masa u konsiderua e nevojshme. “Në rast se një aplikacion menaxhohet në një vend me një program kibernetik fyes kundër interesave të Holandës ose Holandës, ekziston një rrezik në rritje i spiunazhit”, thuhet në letrën, e datës 23 shkurt dhe e parë nga POLITICO. “Shembuj të vendeve me një program të tillë sulmues kibernetik janë Rusia, Kina, Irani dhe Koreja e Veriut”.

Shërbimet e inteligjencës në ato vende kanë “qëllimin dhe kapacitetin” për të spiunuar Holandën, shton ai.

Rekomandimi aktual është vetëm një hap i parë, pasi qeveria holandeze dëshiron të hapë infrastrukturën e TI-së në të cilën vetëm aplikacionet që janë verifikuar paraprakisht mund të shkarkohen dhe përdoren nga stafi. Ekziston një përjashtim i mundshëm kur nevojitet një aplikacion për të kryer detyra jetike të qeverisë, si një hetim penal ose mbledhje inteligjence.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.