BLUETOOTH

7 ushtrime për të përmirësuar kujtesën tuaj

20:28 - 26.05.23 E.P
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play
  1. Mbani mendjen tuaj aktive

Ai përfshin kryerjen e aktiviteteve që ndihmojnë në mbajtjen e trurit tonë në formë. Disa prej tyre janë: bërja e fjalëkryqeve, mësimi i luajtjes së një instrumenti muzikor, leximi çdo ditë, ndjekja e rrugëve të ndryshme kur ngasim makinën, mësimi i një gjuhe të re, etj.
  1. Bëni ushtrime fizike çdo ditë

Aktiviteti fizik gjithashtu na ndihmon të optimizojmë kujtesën duke rritur rrjedhjen e gjakut në të gjithë trupin, duke përfshirë trurin tonë. Për shumicën e të rriturve të shëndetshëm, një minimum javor prej 150 minutash aktivitet aerobik të moderuar, si ecja; ose 75 minuta aktivitet të fuqishëm aerobik, si vrapimi.

  1. Ndërveproni me njerëz të tjerë

Izolimi rrit shanset për të vuajtur nga depresioni dhe ankthi, gjendje që përfundojnë duke prekur kujtesën në përgjithësi. Prandaj, këshillohet që të shoqëroheni rregullisht me familjen dhe miqtë.

  1. Mbani një dietë të ekuilibruar

Një dietë e shëndetshme kontribuon në ruajtjen e një truri të shëndetshëm. Prandaj, këshillohet që në dietë të përfshihen frutat, perimet, burimet e proteinave me pak yndyrë (si peshku dhe pula pa lëkurë) dhe drithërat. Gjithashtu, duhet të shmanget konsumimi i alkoolit dhe substancave të tjera toksike.

  1. Flini mirë.

Një pushim i mirë gjatë natës ndihmon për të konsoliduar kujtimet dhe mësimet e reja që kemi marrë gjatë ditës. Prandaj, gjumi i shëndetshëm duhet të jetë prioritet nëse duam të optimizojmë kujtesën.

  1. Menaxhoni gjendjet kronike

Nëse vuani nga ndonjë gjendje mjekësore, si presioni i lartë i gjakut, diabeti, obeziteti ose humbja e dëgjimit, idealja do të ishte të ndiqni rekomandimet e mjekut tuaj dhe të mos neglizhoni trajtimin.

  1. Organizimi

Sa më të organizuar t’i mbajmë përgjegjësitë dhe detyrat tona, aq më e mirë është aftësia jonë për t’i mbajtur mend ato. Për këtë, këshillohet të mbani një axhendë, të kryeni një detyrë në të njëjtën kohë, të bëni lista të gjërave për të bërë dhe të rezervoni vende për të ruajtur objekte të rëndësishme (si çelësat, portofolin, syzet, etj.).

Së fundi, theksojmë se nëse humbja e kujtesës ndikon ndjeshëm në funksionimin tuaj të përditshëm ose aftësia juaj për të kujtuar përkeqësohet me kalimin e kohës, është koha për tu konsultuar me një profesionist.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.