LAJMI I FUNDIT

Cilat janë pesë ushqimet të cilat ndikojnë drejtpërdrejt në uljen e kolesterolit

18:02 - 14.11.22 E.D
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Kolesteroli i lartë është një nga problemet më të zakonshme në shëndetin e njeriut. Shumë herë, njerëzit i drejtohen zgjidhjes me një pilulë për të rregulluar nivelet e kolesterolit. Megjithatë, këto pilula, si çdo ilaç, shpesh kanë efekte anësore . Lajmi i mirë është se shumica e njerëzve nuk kanë nevojë të rrezikojnë këto efekte anësore, pasi duke bërë ndryshime të vogla në zakonet e tyre të të ngrënit, ata mund të shohin ndryshime të rëndësishme në kolesterolin e tyre.




Është e rëndësishme për këdo që merret me nivele të larta të kolesterolit “të keq” LDL , i cili kontribuon në grumbullimin e yndyrës në arterie, duke kërcënuar shëndetin e zemrës, të dijë se nuk ka nevojë të bëjë ndryshime të mëdha në dietën e tyre. Me shtesa të vogla të ushqimeve të dobishme mund të bëjë vërtet një ndryshim të madh.

Përfshini ushqimet e mëposhtme në rutinën tuaj të përditshme për të ulur kolesterolin dhe për të mbrojtur zemrën tuaj:

  1. Bajame

Bajamet janë një superushqim për shumë njerëz dhe rekomandohen nga të gjithë nutricionistët si një shtesë e rëndësishme për një dietë të shëndetshme. Ndër përfitimet e tjera shëndetësore, ato mund të ulin kolesterolin LDL duke ruajtur apo edhe rritur kolesterolin e mirë HDL, i cili ndihmon në largimin e formave të tjera të kolesterolit nga qarkullimi i gjakut.

Nëse nuk ju pëlqejnë bajamet, mund t’i zëvendësoni me ushqime të tjera me veti të ngjashme, si lajthitë, arrat makadamia, arrat dhe fëstëkët.

  1. Tërshërë

Tërshëra është e pasur me fibra, e cila në përgjithësi shërben për të parandaluar rritjen e insulinës, e cila mund të rrisë nivelin e kolesterolit të keq. Fibrat e tretshme, në veçanti, shoqërohen me një reduktim të përthithjes së kolesterolit nga sistemi tretës. Pavarësisht përfitimeve të tyre të pasura, ka shumë që nuk marrin fibra të mjaftueshme përmes dietës së tyre. Por edhe një rritje prej 10 gramësh në ditë ul rrezikun e sulmit në zemër me 14 për qind dhe vdekjen nga sëmundjet e zemrës me 27 për qind, sipas një studimi.

  1. Brokoli

Shija dhe aroma e tij janë pak të pakëndshme për shumë njerëz, por brokoli i shëndetshëm është i bollshëm në fibra të tretshme, të cilat luajnë një rol kyç në uljen e kolesterolit. Konsumimi i perimeve në përgjithësi është i lidhur me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve të zemrës. Përveç sigurimit të shumë vitaminave dhe antioksidantëve, konsumimi i rregullt i perimeve ndihmon në uljen e kolesterolit, duke ulur gradualisht nivelet e LDL.

Pra, nëse e keni jashtëzakonisht të vështirë të futni brokolin në dietën tuaj, zgjidhni perime si spinaqi dhe lakrat e Brukselit për rezultate të ngjashme.

  1. Farat Chia

Një ushqim i veçantë, me veti po aq të veçanta, janë farat chia , të cilat janë të pasura me acide yndyrore omega-3, aq të nevojshme për organizmin. Rritja e konsumit të këtyre yndyrave të shëndetshme edhe me 1 gram në ditë shoqërohet me një ulje prej 16% të rrezikut të problemeve kardiovaskulare.

Edhe pse studime të ndryshme kanë treguar një efekt relativisht të vogël të yndyrave omega-3 në LDL, ato mund të ndihmojnë në rritjen e kolesterolit HDL ndërsa ulin trigliceridet, një lloj yndyre që “fshihet” në gjak.

  1. Domate

Domatet dhe veçanërisht salca e tyre janë të pasura me likopen, vetitë e të cilit ndihmojnë në uljen e lipideve, duke çuar në uljen e nivelit të kolesterolit total dhe LDL.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.