Veza është padyshim përbërësi kryesor i një mëngjes të shëndetshëm si dhe ka shumë mënyra të përgatitjes së saj.
Po cilat janë vlerat e një veze të zier?
Veza përmban 210 miligramë kolesterol, ndaj dhe zierja e saj konsiderohet mënyra më e sigurt për gatim sepse yndyrat që përdorni në skuqje rrisin kolesterolin në organizëm. Pra ngrënia e vezës në mëngjes mund t’ju ndihmojë të humbisni në peshë dhe ruan nivelin e kolesterolit në gjak, si dhe ulin rrezikun e problemeve dhe sëmundjeve në zemër. Sakaq veza përmban tepër proteina të cilat ndihmojnë në forcimin e muskujve, si dhe mundësojnë një strukturë të posaçme mbrojtëse në muret e qelizave. Ndër të tjera, veza përmban dhe vitaminën A është thelbësore në ndihmën që i ofron retinës së syve për thithjen e dritës, mbron membranat dhe ul riskun e prekjes nga dobësimi i shikimit apo verbëria. Pra ndihmojnë në shëndetin e syve. Sakaq me përbërjen e vitaminës D, veza ndihmon tepër për kockat dhe dhëmbë e fortë. Sakaq u mundëson kockave përthithjen e kalciumit dhe rregullon nivelin e kalciumit në gjak.
Për t’i përfituar të gjithë elementët e sipërpërmendur, ju mund t’i konsumoni vezët në sallatat me spinaq, patate, pulë apo peshk si një element i domosdoshëm i ushqyerjes së shëndetshme