BLUETOOTH

Histori frymëzuese/ Nga shofer te ëndrrat për tu arsimuar, i riu: Nëna u sëmur ditën e diplomimit

16:37 - 25.04.24 E.P
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Tshireletso Donald Makabe nga fshati i vogël Silwerkrans  kishte një ambicie të palëkundur.
Të kujdesej për e nënën së tij të dashur. Sakrificat e saj hapën rrugën për arritjet e tij, ndaj ai deshi ta nderonte trashëgiminë e saj përmes suksesit të tij.

Kaq i vendosur ishte Makabe për të marrë diplomën e tij të arsimit nga Universiteti i Shtetit të Lirë (UFS), ai filloi një punë si shofer transporti ushqimesh.

“Ajo është bota ime dhe gjithçka që kam. Më duhet t’ia dal  për ta ndihmuar atë të ketë një jetë më të mirë. Ajo sakrifikoi shumë për të më parë të kem sukses në jetë, tani është radha ime për ta ndihmuar atë të ketë një jetë më të mirë.” –tha ai për News24.

Makabe tha se zjarri për të dhënë mësim u ndez në klasën e 11-të kur ai ndihmoi miqtë e tij me matematikë gjatë seancave të studimit.

“Ne kishim një grup të vogël studimi dhe unë munda t’i ndihmoja miqtë e mi të kuptonin më mirë shkrim-leximin matematik. Ky është vendi ku kam zhvilluar pasionin tim për mësimdhënien,” shtoi ai.

Makabe u regjistrua në UFS në 2019 dhe filloi udhëtimin e tij për të mësuar gjeneratën e ardhshme të drejtuesve, mjekëve dhe inxhinierëve.

Ai tha se studimet e tij u financuan nga Skema Kombëtare e Ndihmës Financiare të Studentëve (NSFAS) dhe ai mori mbështetje shtesë nga nëna e tij, Betty, e cila kontribuoi duke punuar si roje.

Vështirësitë financiare goditën kur nëna e tij humbi punën e saj gjatë pandemisë së koronavirusit në 2020. Makabe duhej të mbështetej vetëm në R1 500 të ofruar nga NFSAS për të mbijetuar.

“Më ndihmoi të blija sende ushqimore, por nuk kisha para për transport për të bërë praktikat e shkollës. Kuptova se kisha nevojë për një nxitim anësor, përndryshe nuk do t’ia dilja.”

Makabe shtoi se ai aplikoi për t’u bërë shofer transporti në Mr D dhe u pranua në 2023.

“E bëja pas orarit kur kthehesha nga universiteti, nëse do të kisha detyra, fokusohesha në studimet dhe kompensoja javën e ardhshme. Më duhej të qëndroja i motivuar sepse e dija se duhej të përmirësoja situatën në shtëpi. Bëja rreth 800 R1 në javë dhe i përdora ato para për të blerë sende ushqimore shtesë dhe për transport në Rocklands [një qytezë në Bloemfontein] për të bërë praktikat e mia. Ishte për mbijetesë, por me njerëzit që takova në z. D, fillova ta shijoja,” tha ai.

Makabe përfundoi kursin katër vjeçar në fund të 2023 dhe data e diplomimit të tij ishte 20 Prill 2024.

Ditë para diplomimit, Makabe mori një telefonatë shqetësuese nga shtëpia. Nëna e tij nuk ishte mirë dhe nuk mund të merrte pjesë.

“Ajo ishte e sëmurë dhe nuk mund të udhëtonte në distanca të gjata. Unë isha shumë i trishtuar dhe i mërzitur për këtë,” tha ai.

“Unë po lutem për një punë. Nëse mund ta kem atë një shans në jetë për t’u bërë edukatore, kjo do të ndryshonte vërtet jetën time.”- Janë fjalët e Tshireletso Donald Makabe i cili ka një histori frymëzuese dhe shumë domethënëse.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.